Arama

Putin Senaryoları
Rus seçmeni bugün sandık başına giderek yeni milletvekillerini seçecek. Görev süresi yakında dolması beklenen devlet başkanı Putin de bu seçimlerde aday.

’Putinizm referandumu’ diye anılan seçimler sonrası için çeşitli senaryolar üretiliyor. Rusya Federasyonu’nda halk, bugün sandık başına giderek, ülkeyi 8 yıldır yöneten Devlet Başkanı Vladimir Putin’in televizyon ekranlarından işaret ettiği parlak gelecek için oy kullanacak. 142.7 milyon nüfusa sahip Rusya’da, 107.5 milyon kayıtlı seçmen, 11 saat kuşağına yayılan geniş ülkenin şehir ve kasabalarında sandık başına giderek, 11 parti arasından 450 sandalyeli yeni 5. parlamentonun alt kanadı Duma’nın milletvekillerini belirleyecek. Şimdiki seçim kampanyasının öncekilere nazaran durgun geçiyor olması, siyasi bilimciler tarafından sonuçların büyük ölçüde önceden belli olmasına da bağlanıyor.
Duma’daki 450 sandalye için 11 partiden 4500 aday yarışmasına rağmen, Putin’in arkasında durduğu ve can havliyle desteklediği Birleşik Rusya Partisi (BRP) favori görülüyor. Seçime iki gün kala yapılan son kamuoyu araştırması, Putin’in liste başında yer aldığı bürokratların BR Partisi’nin oylarınyarıdan fazlasını alacağına işaret ediyor. Seçimde yüzde 7 barajı bulunması ise geride kalan partilerin parlamentoya girişini hayli zorlaştırıyor.

MUHALEFET CEPHESİ
Yine son tahminlere göre, milletvekili çıkarma şansı en güçlü ikinci siyasi hareketin Rusya Komünist Partisi (RKP) olacağı tahmin ediliyor. üçüncülük için ise yine "iktidar koridorlarında oluşturulan" naylon Adaletli Rusya Partisi (ARP) ile ırkçı Vladimir Jirinovski’nin Liberal Demokrat Partisi’nin (LDPR) çekişmesi bekleniyor.
Seçimlere, Batılı değerleri temsil eden partiler olarak bilinen Grigoriy Yevlinski’nin YABLOKO partisiyle, gerçek liberal sağın kurduğu Sağ Güçler Birliği Partisi’nin (SGBP) barajı aşamayarak meclis dışı muhalefette kalacağı tahmin ediliyor. İktidarın, "aşırı uçta" gösterdiği eski dünya satranç şampiyonu Gari Kasparov’un başında bulunduğu Rusya Vatandaşlar Cephesi siyasi hareketi ise seçimlere katalım hakkı bile kazanamadı.

İŞTE FORMüLLER
Rusya Devlet Başkanı Putin iki yıl üstüste devlet başkanlığı görevini yürüttüğü için, yasalara göre, üçüncü kez seçilme şansı yok. Putin ile ilgili 3 senaryo şöyle:

Emanetçi başkan: Putin, Mart’ta görevi sona erdiğinde, BR partisinin başına geçecek. Halefi olarak gösterdiği kişi, bir süre Kremlin koltuğunda oturduktan sonra, sağlık veya başka bir gerekçeyle istifa edecek. Başkanlık seçimlerinde Putin yeniden seçilebilir.

Başbakanla yer değişecek: Putin, seçimler sonra şimdiki Rusya Başbakanı ile yer değiştirecek. Başbakan Zubkov, Kremlin Sarayı’na, Putin de hükümetin başına geçecek. Bu yöntem 4 yıl süreyle uygulanacağı gibi, erken bir istifa ile Putin Kremlin’e geri dönebilecek.

Emekli olacak: Putin emekliye ayrılacak, ancak milli lider ilan edilecek.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.