Arama

Rusya Çerkesleri'nden Çağrı
Moskova’daki çerkez diasporası tarafından bugün başkentteki Vatan Savunucuları Meydanı’nda düzenlenen mitingde, iç savaş halindeki Suriye’deki çerkezlerin büyük bir tehlike altında olduğuna dikkat çekilirken, Rusya’dan Kafkas kökenli Suriyelilerin can güvenliğini koruması talep edildi.
RUSYA çERKESLERİ, SURİYE çERKESLERİ'NİN KAFKASLARA DöNMELERİNİ İSTİYOR

“Suriye’de çerkes Katliamını Durdurun”, “Rusya, çerkesleri ölüme Terk Etme”, “Rusya Suriye’deki Eski Vatandaşlarına Yardım Et” gibi posterlerin açıldığı mitingde yapılan konuşmalarda, Suriye’de 150 binden fazla çerkez’in yaşamakta olduğuna dikkat çekilirken, bunun dışında Suriye’de bulunan yaklaşık 130 bin Rus vatandaşının, binlerce çeçen, Abhaz, Ermeni ve diğer Kafkas kökenli insanın biran önce Rusya’ya dönmeleri için yardım bekledikleri vurgulandı.

Büyük çoğunluğu savaş bölgesinde yaşayan çerkeslerin daha trajik olaylarla karşılaşmaması için Rusya tarafından güvenli bir şekilde Suriye’yi terk etmelerinin sağlanılmasının önemine dikkat çeken konuşmacılar, ayrıca Suriye çerkesleri için Rusya’ya giriş izinleri ve anavatanları Adıgey ve Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde ikametleri için yasal kolaylıklar sağlanılmasını talep ettiler.

“SURİYE’DEN TüRKİYE’YE SIĞINAN çERKESLERİN DE BİR AN öNCE RUSYA’YA GETİRİLMESİ GEREKİYOR”

İHA’ya açıklamada bulunan Hasser Derneği Başkanı Zamir Şuhov, “Suriye’de çatışma bölgesinde bulunan ve anavatanları olan Kafkaslara dönmek isteyen soydaşlarımızın bu ülkeyi terk edebilmeleri için Rusya’dan gerekli tedbirleri almasını istiyoruz. Suriye’de her gün yüzlerce sivil insan hayatını kaybediyor. Binlerce insan komşu Türkiye, ürdün gibi ülkelere sığındı. Rusya’nın da bu süreçte geri kalmamasını ve Kafkas kökenli göçmenlerin anavatanlarına dönmelerine imkan sağlamasını istiyoruz. Suriye’den Türkiye’ye sığınan çerkeslerin de biran önce Rusya’ya getirilmesi gerekiyor” dedi.

Marziyat Dilyunayeva isimli diğer bir iştirakçi ise “Başlıca talebimiz Suriye’deki soydaşlarımızın tarihi yurtlarına geri dönmelerinin sağlanmasıdır. çerkesler ve genellikle Kafkas kökenli insanların gerçek vatansever insan olduklarını hepimiz biliyoruz. Rusya bu insanları anavatanına geri getirirse bundan kesinlikle kaybetmeyeceğini bilmeli. çünkü burası bizim vatanımız. Biz burada yaşadık, yaşıyoruz ve bundan sonra da yaşayacağız. Ve bu toprakları ve halkımızı korurken büyük vatanımız olan Rusya’yı da korumaya hazırız. çerkeslerin çok güzel örf ve adetleri bulunuyor. Bunların başında yaşlı insanlara saygı ve küçüklere ise sevgi hisleri geliyor. Yani biz bu değerlerimizle Rusya’ya katkıda bulunuyoruz ve hükümetimizin de soydaşlarımıza sahip çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Miting sonunda, Düzenleme Komitesi'nce Rusya Federasyonu yönetimi, RF Dışişleri Bakanlığı, Adige Cumhuriyetleri, medya ve sivil toplum kuruluşlarına duruma müdahil olmalarını isteyen çağrı metni şöyle:

"RUSYA FEDERASYONU VATANDAŞLARININ SURİYE ARAP CUMHURİYETİ’NDEKİ SOYDAŞLARINA DESTEK MİTİNGİ’NİN KARARLARI

Soydaşlarımıza destek mitinginin katılımcıları, aşağıdaki kararları kabul ettiler ve bunların gerçekleştirilmesi için çağrıda bulunuyorlar.

Bugün biz Rusya Federasyonu vatandaşlarının on binlerce soydaşı insani bir felaketin eşiğinde olup, Suriye’deki askeri çatışma bölgesinde ölmektedir. Rusya, medeni bir devlet olarak, vatandaşlarının soydaşlarını savunmak ve onlara güvenlik ve yaşam koruması sağlamakla yükümlüdür.

1.      Rusya Federasyonu yönetimini, ilgili bakanlık ve kuruluşları, Rusya Federasyonu vatandaşlarının ve Rusya kökenli soydaşlarımızın (çerkesler de dahil), Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki askeri çatışma bölgesinden Rusya topraklarına ACİL tahliyesini organize etmeye çağırıyoruz.

2.      Rusya Federasyonu yönetimini, bölgesel yönetim organlarının, gelen soydaşlara yaşam alanı, insani yardım ve psikolojik adaptasyon sağlamasına ilişkin uygun bir kararname yayınlamaya; soydaşlarımızın kendi tarihi anavatanlarında istihdam ve normal bir hayat kurma sorunlarının çözülmesi için ilgili bakanlıklar bünyesinde geçici yapılar kurmaya çağırıyoruz.

 3.      Rusya Federasyonu yönetimini, bugün devlet yapıları ve örgütlerince görmezden gelinen “Rusya Federasyonu’nun yurt dışındaki soydaşlarına ilişkin devlet politikası hakkındaki kanun”un, bütün iktidar organları tarafından uygulanması için önlem almaya çağırıyoruz.

4.      Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nı, Suriye’deki Rus Büyükelçiliği için vize verme prosedürünün değiştirilmesi için emir çıkarmaya (kota sınırlarının kaldırılması ve vize alma sürelerinin 10 güne kadar düşürülmesiyle birlikte);  Rusya vizesi almak için belge tesliminde kolaylık sağlamaya çağırıyoruz.

5.      Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nı, Rusyalı soydaşlarımıza (çerkesler de dahil) Rusya topraklarında ikamet izni almak için imtiyazlı koşullar sunmaya, belge oluşum süreçlerinin hızlanması için Federal Göç Servisi’nin bölgesel bölümleri bünyesinde hukuki hizmetler örgütlemeye çağırıyoruz.

6.      Medyayı, Suriye’deki duruma yakın ilgi göstermeye, mümkün olan tüm yöntemleri kullanarak, ülke vatandaşlarının, memurların ve yönetimin dikkatini soydaşlarımızın federal seviyede kurtarılmasına çekmeye çağırıyoruz.

7.      Kabardey-Balkar, Adıgey ve Karaçay-çerkes yönetimlerini, vatandaşların toplantı ve miting özürlüğüne dair anayasal haklarının ihlaline izin vermemeye; sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmaya; çerkeslerin Suriye Arap Cumhuriyeti’nden tarihi anavatanlarına tahliyesinin gerekliliğine dair halk arasında aydınlatma çalışması düzenlemeye, bu yönde yapılacak çalışmalar için daimi bir komite kurmaya çağırıyoruz.

8.      Sivil toplum ve insan hakları örgütlerini, ilgili Devlet Duma ve Federasyon Konseyi komitelerini, bütün sağduyulu vatandaşları, soydaşlarımızın kurtarılması ve tarihi anavatanlarına döndürülmesi konusundaki duruşumuzu desteklemeye çağırıyoruz."

________________________________

Karar metni çevirisi: Kuşba Zeynep





Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.