Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Putinzm Kökleşti

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma seçimlerine Birleşik Rusya'dan birinci sıra aday olarak giren Devlet Başkanı Viladimir Putin, güçlenerek çıktı.

Partinin oylarını yüzde 37,5'den yüzde 62,9'lara kadar çıkarılmasını sağlayan Rusya lideri, artık Rusya'nın siyasi hayatında daha etkili olacak.

Birleşik Rusya parti başkanı Boris Grizlov, Putin'in kendilerini arayarak elde edilen başarıdan dolayı kutladığını söyledi. Ancak Putin taraftarlarının nasıl bir kutlama yapacakları konusuna açıklık getirilmedi. Grizlov, ilk açıklamalarında, elde ettikleri çoğunluğu kullanarak anayasal değişikliğe gitmeyeceklerini belirtti. Rusya, uzun süredir Putin'in anayasal bir değişiklik yapılarak üçüncü dönemde Kremlin'de oturmasının sağlanmasını tartışıyordu. Her fırsatta anayasa değişikliğini reddeden Putin, 17 Aralık'tan sonra parti yetkilileri ile de konuşarak Mart 2008'de Kremlin'e kimi oturtacağına karar verecek. Birleşik Rusya'dan millevekili adayı ve Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, gönlündeki düşüncenin Putin'in üçüncü dönemde Kremlin'de oturmasının sağlanması olduğunu, ancak anayasal olarak buna izin verilmediğini söyledi. Lujkov, Birleşik Rusya'nın 17 Aralık'ta kongreye gideceğini, yapılacak görüşmeler neticesinde de Kremlin adaylarını açıklayacaklarını kaydetti.

Dünya Medyasının Yorumları

Seçim sonuçlarını değerlendiren Financial Times, Rusya liderinin artık daha etkili bir siyasi figur olduğunu yazdı. Gazete, Putin'in adaylığını açıklamasının ardından seçimlerin bir referanduma dönüştüğünü ifade ederek, Rusya liderinin bu süreçten başarı ile çıktığına değindi. Komunist Parti'nin seçim itirazları ve planladığı protesto gösterilerine de değinen gazete, muhalefetin seçimlerde büyük bir yenilgi aldığını kaydetti. Times da Putin'in seçimlerde elde edilen başarıda aslan payına sahip olduğu belirtilerek, "Batı yanlısı hiç bir muhalefet partisi yüzde 7 ülke barajını aşamadı." denildi. Rusya seçimlerini değerlendiren Daily Telegraph, Birleşik Rusya'nın yüzde 60'dan fazla aldığı oy oranı ile gerçek bir zafer kazandığına işaret etti. Gazete, Birleşik Rusya'nın Putin'in üçüncü dönem de Kremlin'de kalması için referanduma giderek anayasal değişiklik yapabileceğine değindi.

Muhalefet Kaybetti

Putin rüzgarı ile seçimlere giren iktidar partisinin yüzde 60'dan fazla oy alacağı seçimlerden önce de tahmin ediliyordu. Ancak son iki hafta içinde muhalefet partileri anketlerde yüzde 7 ülke barajının altında kalmaya başlamıştı. Rusya'da tek partili dönemin işaretleri görülmeye başlarken Kremlin koridorlarında imal edilen Adaletli Rusya ile Liberal Demokrat Parti ve Komunist Parti'nin de Duma'da yer alacak olması Rusya demokrasisi açısından rahatlatıcı(!) bulundu. Gerçi Putin de son seçim konuşmasında ülkenin demokratik kazanımlardan vazgeçme gibi bir lüksü olmadığını söylemişti. Ancak özellikle Komunist Parti seçim sonuçlarından hiç memnun değil. Duma'da yer alacak diğer iki muhalefet partisinin de Kremlin tarafından desteklendiğini savunan parti lideri Gennady Zyuganov, bir çok yerde daha önceden öngörülen rakamların aynısı ile karşılaşmanın bir planlamanın yansıması olduğu gibi ağır eleştiriler getirdi. Zyuganov, tüm Rusya'da yarından itibaren protesto gösterilerine başlayacaklarını açıkladı. Parti, Yüksek Seçim Kurulu ve Yüksek Mahkeme'ye de itirazda bulunacak.

Birleşik Rusya yüzde 62,9'la açık ara önde

Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılan son açıklamaya göre sandıkların yüzde 54,3'ü açıldı. İktidar partisi Birleşik Rusya yüzde 62,9'la açık ara önde devam ederken, ana muhalaefet Komunist Parti yüzde 11,6 ancak oy alabildi. Kremlin yanlısı muhalefet partileri LDPR yüzde 9, Adaletli Rusya da oyların yüzde 7,9'unu alarak Duma'ya girmeye hak kazandı.

Seçimlere katılan ancak yüzde 7 ülke barajını geçemeyen diğer siyasi partilerin oy dağılımı ise şu şekilde:

Tarım Partisi: Yüzde 2,5

Yabloko: Yüzde 1,6

Birleşik Haklar Hareketi: Yüzde 1,1

Sivil Cephe: Yüzde 1

Rusya Vatanseverleri: Yüzde 0,9

Sosyal Adalet Partisi: Yüzde 0,2

Rusya Demokratik Parti: Yüzde 0,1

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılımın da yüzde 60'ı geçtiğini, bunun önceki seçimlere göre rekor bir katılım olduğunu kaydetti.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.