Arama

BM, Rusya’dan Azınlıklara Daha Fazla Hak Vermesini İstedi
Fonu basın bürosunun 30 Mayıs’taki açıklamasına göre BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Rusya Federasyonu periyodik raporunu ve yerli halkların sorunlarına dair bir dizi yorumu inceledi.

Rusya’dan, azınlıktaki etnoslara toprak ve kaynaklar üzerinde daha fazla hak, özerklik ve karar alma hakkı vermesi istendi.

Nazaccent.ru’da yayınlanan habere göre; BM, “Azınlıkta olan yerli halkların istikrarlı gelişim konsepti” nin gereğinin yerine getirilmesini istedi. 2009 yılında Rusya tarafından kabul edilen bu konsept çok yavaş uygulamaya konuluyor. Mevzuat belgelerinde, “yerli halkların tabii kaynaklara, öncelikli, özgür ve imtiyazlı erişim haklarının kısıtlandığı” sebebinin de “bu kaynakları kullanma lisanslarının özel şirketlere verilmesi” olarak gösterildiği belirtiliyor.

Rusya, -2001 yılından beri mümkün olmasına rağmen - halkların toprak kaynaklarına özgür erişimini sağlayan bir federal bölge niteliği taşımıyor. Azınlıklara ait toprakların endüstriyel amaçlarla kullanılmasına ilişkin herhangi bir anlaşma imzalamadan önce azınlık etnoslarla yapılması gereken istişare görevi yerine getirilmiyor. Kullanıma karşılık tazminat ödemesi ise nadiren yapılıyor.

Raporda, yerli halkların “geleneksel faaliyetleri” dışındaki ekonomik faaliyetlere erişiminin zorlaştırıldığı; Devlet Duması’nda, federal seviyedeki ve bölge seviyesindeki diğer devlet organlarında temsil edilmedikleri belirtiliyor. Rusya’ya yakın gelecekte bu problemleri çözmesi de öneriliyor.

BM Daimi Forumu’nun yerli halkların meselelerine yönelik iki haftalık çalışması sonunda, Emekli Fonu üyesi ve Buryatya Halk Huralı milletvekili Anna Naykançina, devleti, azınlık etnoslarının BM oturumlarına tam katılımı için para yardımı yapmaya çağırdı. Anna Naykançina yaptığı konuşmada, devletin ve Rusya’daki endüstriyel şirketlerin yerli halklara ve örgütlere baskı uyguladığını ifade etti.

BM Daimi Forumu’nun yerli halkların sorunlarına ilişkin 12. oturumu, 20-31 Mayıs tarihleri arasında New York’ta yapılmıştı.  (KZ)

 


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.