Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kırım Putin'in İhtiraslarına Kurban mı Gidecek?
Ukrayna'da siyasi kaosun darbeyle sonuçlanması, yeni yönetimi tanımayan Rusya'nın özellikle Kırım'daki vatandaşlarını ve donanmasını korumak için harekete geçmesi, buna Batı'dan gelen "ambargo" kararlılığı eklenince, siyasi krizde tarafların geri adım atma ihtimali gittikçe zayıflamaya başladı.
Moskova'nın Yanukoviç'i seçimle gelmiş başkan olarak tanıması, ABD'nin Yanukoviç'i "Ukrayna parlamentosu Rada tarafından hukuken görevine son verilmiş eski başkan" sayıp yeni yönetimi tanıması, tarafların "orta yolda buluşma" ihtimalini ortadan kaldırıyor. 

Başkan Putin'in Kırım'a asker yollamayı şimdilik düşünmediklerini açıklaması, Moskova'nın gerilimi daha da tırmandıram taraftarı olmadığı görüşünü güçlendirdi. Ancak Batı'nın "Rus askerlerinin zaten Kırım'a gidip konuşlandıklarında ve geri çekilmeleri gerektiğinde" ısrarı, Rusya ile ABD'yi "Soğuk Savaş" yıllarını aratacak bir "sıcak çatışma" tehlikesinin eşiğine getirdi.

Farklı senaryolar tartışılırken, görünen tablo, Rusya'nın tanımadığı yeni Kiev yönetimine tavizle  geri adım atmayacağı, Batı'nın Moskova'ya karşı ekonomik ağırlıklı ambargodan ileri gidemeyeceği, ekonomik iflasın eşiğindeki Ukrayna'da iç dengelerin uzun süre yerine oturmayacağı, Rus çoğunluğun olduğu bölgelerdeki protestolarla krizin Kırım'ın dışına taşacağı, Rusya'ya dayatmalar artarsa sorunun Ukrayna'yı ikiye bölecek noktaya kadar taşınabileceği yolunda. 

Bu çerçevede Rusya'nın elini güçlendirecek en önemli koz olarak, 30 Mart'ta Kırım'da yapılacak olan referandum görünüyor. Nüfusunun yüzde 60'tan fazlası Rus kökenlilerden oluşan Kırım'da, bağımsızlık kararının alınması durumunda, Batı'ya karşı "halkın kendi kaderini tayin etme hakkı"na atıf yapılarak Moskova'nın politikalarına zemin yaratılması planları konuşuluyor.  

Kiev'in Moskova ile orta bir yol bulabilmek için, Kırım'ı "konfederasyon" sistemi içinde, öz yönetim yetkilerini daha da arttırarak "Ukrayna'dan kopma" ısrarından vazgeçirmeye çalışabileceği de konuşuluyor. 

Pek çok siyasi gözlemci, eğer karşılıklı adımlarla orta vadede yumuşama sağlanamazsa, Kırım'da  Rusya'nın kontrolü elinde tuttuğu "fiili durum"un kalıcı olacağı, gerçekleşme ihtimali en yüksek senaryolardan biri olarak "Abhazya-Güney Osetya örneği"nin gündeme geleceği görüşünde. Yani Kırım'ın fiilen Ukrayna'yla bağını koparacağı, sonrasında tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi, tanıma kararıyla da Rusya'nın koruması altına girmesi seçeneği ihtimal dahilinde. 
(Karikatür: Parish Nath)
-------------------
 http://www.turkrus.com/64602-kirimda-istikamet-abhazya-mi-xh.aspx#sthash.TpuzhPCB.dpuf









Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.