Arama

Rusya, Kırım'ı ilhak Etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak ülkesine bağlanmasını onaylayan anlaşmayı imzaladı. Rusya'ya yaptırım kararı alan batı, imzanın ardından tavrını daha da sertleştirerek Rusya'nın 'zenginler kulübü' olarak adlandırılan G-8'e katılımını askıya aldı.
Ukrayna'da Batı'nın desteklediği yeni yönetimin kurulmasıyla krizin sıçradığı Kırım özerk Cumhuriyeti,  resmen Rusya'ya bağlandı. Kırım'da pazar günü düzenlenen referandumda "yüzde 97 oranında Ukrayna'dan ayrılma" kararı çıkmasının ardından Rusya Parlamentosu dün Kırım'ın Rusya'ya ilhakı için hazırlanan tasarıyı görüşmeye başladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya'nın 'zenginler kulübü' olarak adlandırılan G-8'e üyeliğinin askıya alındığını açıklamasının ardından Putin, Kremlin Sarayı'nın bir zamanlar çarların zafer konuşması yaptığı Georgiyevski Salonu'nda parlamenterlere seslendi. “Kırım'daki referandum uluslararası hukuk kurallarına uygun gerçekleşti” diyen Putin, SSCB'nin eski lideri Kuruşçev'in Kırım'ı Ukrayna'ya vermesinin anayasaya aykırı olarak olduğunu öne sürerek, “Milyonlarca Rus vatandaşı bir ülkede yatıp, başka bir ülkede uyandı. Kırımlılar, onların bir elden başka bir ele patates çuvalı gibi verildiğini söylüyor. O dönemde Rusya kötü bir durumdaydı ve kendi çıkarlarını koruyamadı” dedi. Sovyet döneminde pek çok adaletsizliğin meydana geldiğini ve Rusların da acı çektiğini söyleyen Putin, “Bundan sonraki süreçte Kırım Tatarlarının şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılacak. Kırım halkına destek çıkmak zorundayız. Artık üç dil olacak; Rusça, Ukraynaca ve Tatarca” diyerek Kırım Tatarlarına mesaj gönderdi. Putin daha sonra Kırım'ın Rusya'ya bağlayan anlaşmayı imzaladı.

İmza ile Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve Rusya Federasyonu dahilinde yeni bölgeler oluşturulması öngörülüyor. Moskova'daki törenin ardından Kırım'ın başkenti Simferopol'deki Parlamento Binası üzerinde bulunan “Kırım özerk Cumhuriyeti” tabelası söküldü.

öğlen saatlerinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'de kameraların karşısına geçti. "Kırım, BM'nin şartlarına uygun bir şekilde bağımsızlığını ilan etti. Ukrayna da bu hakkını kullanmış ve SSCB'den çıkmıştı. Şimdi bunu Kırımlıların yapmasını neden istemiyorlar? Ukrayna'nın toprağında gözümüz yok" diyen Putin, "Geçmişte Tatarlar adaletsizlikle karşılaştı. Ama bundan sonra Kırım Tatarlarının koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılacak. Kırım'da artık Rusça, Ukraynaca ve Tatarca olmak üzere üç dil olacak" şeklinde konuştu.

ABD ve Avrupa'nın "Referandumu tanımayacağız" açıklamalarına karşın "Kırım referandumu demokratik ve yasaldır" diyen Putin ayrıca, "Batılı müttefikler Ukrayna konusunda sorumsuzca davrandı. Soğuk Savaş söylemleri bir kenara bırakmak lazım. Batılı meslektaşlarımız bizi uluslararası hukuk konusunda uyarıyor. Kırım'da yaşananlar Kosova'da olandır. Kosova'daki Arnavutlara (onlara saygıyla yaklaşıyoruz) tanınan haklar Kırım'daki Ruslara, Ukraynalılara ve Kırım Tatarlarına tanınmıyor" ifadelerini kullandı.

BİR YIL SüRECEK

ABD ve AB'de önceki gün Rus vatandaşlarına karşı alınan yaptırımlara gönderme yapan Rus lider, "Bizi yaptırımlarla tehdit ediyorlar. Rusya'yı köşeye sıkıştırma politikası bugün de devam ediyor. Ama herşeyin bir sınırı var" dedi. Putin konuşmasının ardından Kırım ve Sivastopol'un Rusya'ya bağlanması ve federal bölge oluşturulması anlaşmasını imzaladı. Anlaşmayı ayrıca, Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey çalıy ve Kırım Meclis Başkanı Vladimir Konstantinov da imzaladı. Anlaşmada Kırım Cumhuriyeti ile Sivastopol Federasyonu ifadelerinin kullanıldığı öğrenildi. Rusya yasalarına göre, anlaşma metni Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek ve bir taslak hazırlanacak. Daha sonra Parlamento'nun alt ve üst kanatlarında görüşülecek olan anlaşma burada kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. Bu sürecin hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Kırım ve Sivastopol'un Rusya'ya bağlanma süreci ise 2015'te tamamlanacak.

MOSKOVA'YA KARŞI HAZIRLANIYORLAR
Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasına tepki gösteren, Kiev hükümetine göre 40 bin kadar gönüllünün Rusya ile savaşmaya hazır olduğu belirtiliyor. Gönüllülerden 500'ünün Kiev yakınlarında bir askeri üsteki görüntüleri yayınlandı. Lağvedilen Ukrayna özel timi Berkut yerine kurulan sivil grubun, yüzlerinde kar maskeleriyle dövüşmeyi ve ağır silah kullanmayı öğrendiği görülüyor. Bu arada, Kırım'da silahlı saldırıya uğrayan bir Ukrayna askeri hayatını kaybetti.

Tatarlar 'yerli statüsü' istiyor
Putin'in Kırım Tatarlarına tüm haklarının teslim edileceğini ve Tatarca'nın resmi dil olacağını açıklamasına karşın, Kırım Tatar Milli Meclisi "Tatarlara Kırım'ın yerli halkı statüsü" verilmesini istiyor. Bu arada kaybolduktan sonra ölü olarak bulunan ve vücudunda işkence izlerine rastlanan Kırım Tatarı Reşat Ametov, binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Moldova'ya da sıçradı
Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasının ardından, Moldova'nın Rusya yanlısı Transdinyester bölgesinden de Moldova'dan ayrılmak ve Rusya'ya bağlanmak isteyen sesler çıkmaya başladı. Bölgedeki Rusya yanlısı siyasetçi ve aktivistler, billboardları "Moldova değiliz" yazan afişlerle süsledi. Ukrayna sınırındaki bölge, 2006'daki referandumla bağımsız olmak istediğini ilan etmişti.













Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.