Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Seçimden Notlar…
Başkan V. Putin’in başında olduğu Birleşik Rusya partisi, parlamento seçimlerinde büyük bir zafere imza attı. Oyların %98’inin sayıldığı sonuçlara göre Birleşik Rusya % 64.1 ile birinci oldu. Seçim sonuçlarına göre Komünistler, Liberal Demokratlar ve Adil Rusya da Duma’da olacak.

% 63’lük seçmen katılımı kaydedilmesi uzmanları şaşırttı.

Merkezi Seçim Komisyonu, ciddi seçim ihlalleri olmaması nedeniyle seçimin meşruiyeti hakkında şüphe olmayacağını bildirdi.

İstikrar için Görevlendirme

Birleşik Rusya partisi lideri Boris Grizlov, seçim zaferinin anlamının sosyal ihtiyaçlar, daha yüksek emekli maaşları, daha iyi maaşlar ve “ulusal projeler” için görev tevdi edilmesi olduğunu belirtti.

Grizlov, “Birleşik Rusya, uçak ve gemi yapımı, uzay, nükleer enerji ve diğer şeylerin yanında tıbbi bakım, konut, eğitim, tarım, demografi problemi, ekonomik sektörlere destek gibi ulusal projelerin işlerliği için çalışmalarına devam edecektir” dedi.

St. Petersburg Valisi Valentina Matvienko, seçim sonuçlarının yalnızca Putin’in popüleritesinin bir sonucu olamayacağına inandığını belirtti. “Vladimir Putin’i destekleyen insanların gerçek sayısı, Birleşik Rusya’ya oy verenler ile sınırlı değildir. St. Petersburg’da Başkanı destekleyen fakat bir takım sebeplerle Birleşik Rusya’ya oy vermeyen pek çok insan vardır” dedi.

Sağ Güçler Birliği lideri Anatoly çubais ise “Bugünkü seçimin sonucu göstermektedir ki Birleşik Rusya büyük bir tehlikedir. Gerçekte, bu parti bir monopole dönüşmektedir. Açıkça baskın güce evrilmektedir. Tüm Sovyet sembollerini, Sovyet mentalitesini, ruhunu ve atmosferini yeniden diriltiyor” dedi.
Etkin Politikalar Vakfı’ndan Gleb Pavlovsky ise “Birleşik Rusya, idari sisteme dayanan bir güç olmaktan, Başkan Putin adına idari sistemi kontrol ettiği bir güç olmaya evrilmek zorundadır. Bu tamamen yeni ve partinin henüz tam olarak hazır olmadığını düşündüğüm bir roldür. Başkanlık için adaylar öne sürmeye ve hükümetler teklif etmeye,  düşürmek gibi eylemler gerçekleştirmeye ihtiyacı olacaktır.”  Dedi.

Birleşik Rusya partisi, 2008 başkanlık seçimlerindeki adayını 17 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan kongrede belirleyeceğini açıkladı.

 

Diğer Tepkiler
Adil Rusya Partisi lider Sergey Mironov ise şu aşamada çok büyük umutlar beslememek gerektiği fikrinde. Pek çoğu için sürpriz olmasına rağmen hareketi parlamentoya girmiş gözüküyor. “Partimiz, var olma hakkını ispat etmiştir. Partimiz, 5inci Duma’da çalışacak ve eminim ki gündemimiz parlamentonun çoğunluğu tarafından desteklenecektir.” diyor.
Bu sefer oy kaybeden Komünistler’de ise tam tersi bir hava var. Gazetecilerle dolup taşan dar konferans odasından atılırken Komünist liderliği baş siyasi rakiplerini ilan ettiler: Birleşik Rusya.
“İnsanlara, kendilerine oy vermeleri için baskı yaptılar ve başarmış gözüküyorlar. Fakat, sonucun ne olacağını hepimiz göreceğiz. Bir kuş tek kanatla uçamaz.” diyor Komünist Parti’den Nikolay Kharitonov.
Parlamento dışında kalan muhalefet de benzeri düşünceleri paylaşıyor. Hem Yabloko, hem de Sağ Güçler Birliği, seçimin meşruiyetinden şüpheli.

 “20 yıldır politikanın içindeyim ve bence bu seçim en kirlisi idi. Bu, Putin’in yalanlara ve kirli PR metodlarına dayalı açıkça ilk zaferidir” diyor Sağ Güçler Birliği’nden Boris Nemtsov.


Liberal Demokratlar her zaman parlamentoda koltuk alabilmekteler.

Vladimir Jirinovsky, bu zaferi partiden Andrey Lugovoy’a atfediyor. “Andrey Lugovoy’un partimizin listesinde ikinci sırada bulunması bizi daha az popüler yapmadı ve inanıyorum ki bize daha fazla oy kazandırdı. çünkü bu adam Büyük Britanya’nın entrikasına çekilen bir yurtseverdir.” diyor Jirinovsky.

Andrey Lugovoy, içinde bulunduğu durumla ilgili olarak duygularını tanımlayamazken “Sonuçlardan memnunum fakat yeni rolümle ilgili ne hissetmem gerektiğini bilemiyorum. önümüzdeki dört yıl için hayatımın alacağı yönden memnun olup olmayacağımı görmem gerekiyor”

 

Yüksek Katılım

Pazar günü seçmenler, Rusya’nın on bir saat diliminde oy verdiler. Vladivostok’tan Moskova’ya ve Kaliningrad’a seçimler Rusya’da 20 saat sürdü ve 85 bölgede gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük ülkesinde seçimleri yapmak kitlesel bir lojistik görevdi fakat siyasi yönünün yanında 11 saat diliminden insanların tek bir şekilde hareket edişini görmek için müthiş bir fırsattı.

Primosrky bölge başkenti olan ve Pasifik’teki en büyük limana ve donanma filosuna ev sahipliği yapan Vladivostok, oy sandıklarının açıldığı ilk büyük Rusya kentlerinden biriydi.
Moskova’da seçmenler sandıklara gitmek için öğleden sonrasını beklerken Başkan V. Putin ve karısı Lyudmila öğle üzeri oylarını verdiler ve bu da ülkedeki muhtemelen en yüksek teknolojili sandıkta gerçekleşti. Sıradan bir seçmen gibi Başkan’a kimliği yumuşak bir sesle soruldu.
Rusya’yı seçimle tanıştıran adam Mikhail Gorbaçov da sandıktaydı. Sovyetler’in son devlet başkanı Mihail Gorbaçov, seçim görevlileriyle sohbet etti ve seçimlerin başarısını diledi.
Duygularını paylaşmak için ortada olmayan kişi Garry Kasparov – eski Dünya Satranç Şampiyonu ve muhalefet lideri – sandığa, yasadışı ilan edilen Ulusal Bolşevik hareketi lideri Eduard Limonov ile birlikte geldi.

Andrey Luganov ise sandığa oğlu ile birlikte geldi. Eski KGB görevlisi Aleksandr Litvinenko’yu Britanya’da öldürmekle suçlanan Lugonoy, Liberal Demokrat partinin listesinde ikinci sıradan girdi.

Moskova’da insanlar kozlarını paylaşırken çeçenya’daki insanlar da oy veriyorlardı. Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’a sandıkta akraba ve arkadaşlarından oluşan geniş bir kalabalık eşlik etti. Ortada olmayan tek şey ise bulamadığı pasaportuydu ve o ülkede en çok tanınan insan olmasına rağmen seçim görevlileri başka bir kimlik belgesini ibraz edene kadar oy vermesine izin vermediler.
Seyahat ediyor olmak insanlar için oy vermemedeki en büyük mazeretleridir. Fakat bu sefer Moskovalılar seyahat etmek ve oy vermek arasında bir seçim yapmak zorunda kalmadılar. Başkentteki üç havalimanında ve yedi tren istasyonunda sandıklar kuruldu.

İhlal iddiaları

Gözlemciler herhangi büyük bir ihlal kaydetmezken bazı küçük düzensizlikleri not ettiler. Bunların başında aynı kabini paylaşan karı-kocalar gelmekteydi. Tataristan’da Başkan ve karısı bunu TV kameralarının önünde yaptılar ve bunun seçimin gizliliğini etkileyip etkilemediği konusunda fikir yürüttüler.
Komünist Parti lideri Gennady Zyganov ise parti gözlemcilerinin bir takım ihlaller ihbar ettiğini belirtti ve Birleşik Rusya’nın seçim sonuçlarını çarpıttığını iddia etti. “Bu sonuçlara inanmıyoruz. Seçim sandıklarında kendi oy sayımımızı devam ettireceğiz. Sibirya ve diğer önemli bölgelerde elde ettiğimiz rakamlar resmi sonuçlardan farklı. çok yakında bu bilgileri kamuoyuna açıklayacağız. Sonuçların önceden belirlenen rakamlara uygun olacak şekilde ayarlandığı kanısındayız: %60’lık bir katılım ve %60’dan fazla Birleşik Rusya için oy. Bu onlara Putin’i “Rusya’nın Milli Lideri” yapma şansını verecek.”

Rusya’nın uzak doğusundaki Vladivostok’ta bazı küçük oy ihlalleri ihbar edilirken yetkililer hızla müdahale edildiğini bildirdiler.
Bu sırada muhalefet liderlerinden eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov, Diğer Rusya hareketinin pek çok sahtekarlık örneği kaydettiğini belirtti.
Seçim haklarından sorumlu bir kamu odasından Andrey Prjezdonsky, seçim ihlalleriyle ilgili bazı şikayetler aldıklarını kabul etti.
“Başlıca ihlallere göre, Chlyabinsk kentindeki bazı sandıklarda usulsüzlükler yapılmış. Başkortostan’da seçmenler, gözlemcilerin engellendiğinden ve kabine aynı anda 3-4 kişinin girdiğinden şikayetçi olmuşlar. Şikayetler bize ulaşır ulaşmaz ivedilikle Merkezi Seçim Komisyonu’nu bilgilendirdik. Böylece mümkün olduğunca etkin şekilde görevimizi yaptık.”

Uluslararası Gözlemciler Memnun

Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi’nden bir temsilci olan Luc Van den Brande şimdiye kadar seçimlerin teknik prosedürlerinden memnun olduklarını ve şimdilik herhangi bir teknik ihlal kaydetmediklerini belirtti.
Buna rağmen AGİT’ten seçim süreciyle ilgili olarak eleştiriler geldi.
Merkezi Seçim Komisyonu’na göre gözlemci sayısı eşi görülmemiş miktardaydı. Hem yurtdışından hem de yerel siyasi partilerden üç milyon temsilci seçimleri izlemek üzere görevlendirilmişti.
Avrupa Konseyi, AGİT, Şangay İşbirliği örgütü gibi uluslararası örgütlerden yaklaşık 400 gözlemci vardı.
Seçim Komisyonu, bir terslik çıkmazsa resmi sonuçların tahmin edildiği üzere 08 Aralık Cumartesi günü açıklanabileceğini belirtti. Böylece yeni Duma toplanarak çalışmalarına yeni yıldan önce başlayacak. Anayasaya göre, Merkez Seçim Kurulu’ seçim gününden sonraki 30 gün içerisinde sonuçları açıklamak zorundadır. (
rt-FA-KE-KAFKASEVİ)












Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.