Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Oy verene 15 YTL

Rusya’da halk, parlamento seçimleri için dün sabah sandık başına gitti. Ancak seçimi izleyen gözlemciler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in liste başından aday olduğu iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin (BRP) seçmene görülmemiş ölçüde baskı uyguladığını ve ülkenin dört bir yanından usulsüzlük ihbarı aldıklarını açıkladı.

Golos isimli seçim gözlemcisi kuruluşun yetkilileri, 4 bin 500 ihlal ihbarı aldıklarını açıkladı. Grigory Melkonyants isimli yetkili öğrenci yurtlarında ve şirketlerde oylarını kullanan kişilere Kremlin destekli Birleşik Rusya Partisi’ne oy vermeleri için baskı yapıldığını belirtti. Şirket çalışanlarına patronlarının gözü önünde oy kullandırıldığı iddia edildi. Golos’a göre, seçmene sandık başında BRP’ye oy vermeleri karşılığında 12 dolar (15 YTL)önerildi. Rusya Komünist Partisi Lideri Gennadi Züganov, seçimin ülke tarihinin en adaletsiz ve en anti-demokratik seçimi olduğunu belirtti. Muhalif liderlerden Boris Nemtsov seçimleri polis operasyonuna benzetti. ülke tarihinin en onursuz seçiminin yapıldığını iddia eden Nemtsov, Rus halkının haklarına tecavüz edildiğini vurguladı. Bir diğer muhalif lider Garry Kasparov da, seçimi maskaralığı benzetti. Rusya vize ile ilgili problem çıkardığı için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimi boykot etti. 400 gözlemci 100 milyon kişinin katıldığı seçimi izledi. Komunist Partisi seçimde oyların yüzde 11.6'sını, Jirinovski'nin aşırı sağcı partisi oyların yüzde 8.2'sini ve merkez sol parti de oyların yüzde 7.8'ini aldı.

ABD'DEN 'HİLE' SUçLAMASI

ABD, Rusya'dan, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisinin büyük bir çoğunluk elde ederek kazandığı parlamento seçimlerine hile karıştırıldığına ilişkin iddiları araştırmasını istedi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, 'Rusya'dan gelen ilk bilgiler arasında seçim ihlalleri yapıldığına ilişkin iddialar da yer aldı. Biz, Rus yetkililerden sözkonusu iddiaları araştırmalarını istiyoruz' dedi. Rusya'nın seçim izleme çalışmalarına getirdiği sınırlamaları da eleştiren Jonhdroe, sözkonusu sınırlamaların, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) izleme komitesi konumundaki ODIHR'e bağlı seçim gözlemcilerinin, sandıklarda seçim izleme görevini yerine getirmesini engellediğini ileri sürdü.

PUTİN'İN ZAFERİ

İlk sonuçlara göre yüzde 60'ın üzerinde oy oranına ulaşan BRP Başkanı Boris Grizlov, seçimlerin Putin'in kişisel zaferi olduğunu söyledi. Seçimde hile yapıldığı iddialarını yalanlayan Grizlov, 'Bu seçim Putin için referandum niteliği taşıyordu. Bu yüzden ben kendisinin bir zafer kazandığını söyleyebileceğimize inanıyorum' dedi. Grizlov, seçimde ihlaller yapıldığını, ancak bunun seçimin geneli üzerinde ne denli etkisi bulunduğuna bakmak gerektiğini belirterek, 'Bu ihlaller nihai sonuca hiç etkisi olmayacak denli küçük şeyler' diye konuştu. Seçim sonuçları, görev süresi gelecek yıl sona erecek olan Putin'in liste başından aday olduğu partinin seçimlerden zaferle çıkmasıyla nasıl bir görev alacağı ve devlet başkanlığı seçiminde kimi işaret edeceği sorularına kilitlendi. Grizlov, 'Seçim, bu anafikri teyit etti: Vladimir Putin, insanların çizgisini desteklediği ulusal bir lider ve çizgi sürecek' dedi. Devlet başkanlığı seçimindeki adaylarını bu ay içinde yapacakları kongrede belirleyeceklerini ifade eden Grizlov, adayın kim olacağı konusunda ise bir bilgi vermedi. Rusya'daki Renaissance Capital'in başekonomistlerinden Yekaterina Malofeyeva, seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Sonuçlar, yakın zamanda açıklanan kamuoyu araştırmalarıyla örtüşüyor. Ancak, bu seçimin en önemli noktası gelecek yıl yapılacak devlet başkanlığı seçiminin sonucunun nasıl olacağını göstermesidir. Şu ana dek yayımlanan sonuçlar borsa için önemli dalgalar yaratacak sonuçlar değil' diye konuştu. Deutsche Bank'in Moskova'daki ekonomistlerinden Yaroslav Lisovolik, sonuçların yatırımcılar açısından son derece olumlu olduğunu belirterek, 'Burada asıl faktör azalan risk ve belirsizlik. Yatırımcılar şimdi siyasal sürecin bir sonraki evresi olan devlet başkanlığı seçimine odaklanacaklar ve tüm bu faktörlerin piyasa üzerinde olumlu bir etkisi olmalı' dedi.

K.E.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.