Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Mühlet doldu, Kosova tek taraflı bağımsızlıkta ısrarlı
Birleşmiş Milletler'in Kosova'nın nihai statüsü görüşmeleri için Kosovalı Arnavutlar ile Sırplara verdiği mühlet herhangi bir anlaşmaya varılamadan dün sona erdi.

Müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan edeceğini açıklayan Arnavutlar, bu kararlarında ısrarlı. Hükümet sözcüsü İskender Hüseyini, Kosova'nın mayıstan önce Sırbistan'dan bağımsızlığını elde edeceğini söyledi. Kosova'nın gelecek yılın ilk aylarında bağımsızlığını resmen ilan etmesi bekleniyor. Kosova Başbakanı Agim çeku da Avrupa Birliği'nden Kosova'nın bağımsızlık isteğini hemen onaylamasını istedi.

Dün Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanlarının gündeminde de Kosova vardı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB'nin BM Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu söyledi. Birliğin güçlü üyelerinden İngiltere de Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu Dışişleri Bakanı David Miliband'in ağzından açıkladı. 27 üyeli birlik içinde sadece bir ülkenin bağımsızlığa karşı çıktığı bildiriliyor. Brüksel'deki diplomatik kaynaklar, Kıbrıs Rum Kesimi'nin, "KKTC için model oluşturur" endişesi ile Kosova'nın bağımsızlığına muhalefet ettiğini kaydediyor. Kendileri bazı ayrılıkçı hareketlerle mücadele eden İspanya, Yunanistan, Romanya ve Slovakya da daha önce Kosova'nın tam bağımsızlığını tanıma konusunda çekinceleri dile getirmişti.

Rusya'nın güçlü muhalefeti kırılamıyor

Ancak, AB ve ABD'nin destek verdiği bağımsızlığa, en güçlü muhalefeti, Sırpların tarihî müttefiki Rusya yapıyor. BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi bulunan Moskova'nın, bağımsızlık teklifini reddetmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kıbrıs Rum Kesimi'ni ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bağımsızlık ilanı, Balkanlar ve başka yerlerde zincirleme tepkilere yol açabilir. Bu da ağır sonuçlar doğurabilir." diyerek Moskova'nın tavrını net bir şekilde ortaya koydu.
Uzmanlara göre Rusya, bağımsızlık yönünde referandumlarını yapan Gürcistan'ın Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri ile Moldova'nın Transdinyester bölgesinin bağımsızlıklarını Kosova'ya tepki olarak tanıyabilir. Sırbistan ise bağımsızlığı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini duyurdu. Belgrad, "Avrupa için Kosova'yı verme pazarlığı yok." vurgusunda da bulundu. Kosova, Sırpların, Arnavutlara karşı başlattığı etnik kıyımı durdurmak için 1999'da düzenlediği operasyondan beri BM denetiminde bulunuyor.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.