Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya'nın 'Kosova' direnci kırılmadı
BM Güvenlik Konseyi, Kosova'nınnihai statüsü konusunda bir karara varamadı. Rusya, Priştine ile Belgrad arasındaki müzakerelerin devam etmesi gerektiğini savunurken, ABD ve AB ülkeleri temsilcileri artık müzakerelere gerek kalmadığını ve Kosova'nın bağımsızlığı yolunda harekete geçilmesi gerektiğini ima ettiler.

Konseyin basına kapalı geçen toplantısına, Konsey dönem başkanıİtalya'nın Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema başkanlık etti.

Belçika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Johan Verbeke toplantınınardından ABD ve AB ülkeleri adına ortak bir açıklama yaparak, Pristine ileBelgrad arasında müzakerelerin devam etmesinin anlamı kalmadığını, iki taraf arasında aşılamayan ''egemenlik'' sorunun bulunduğunu belirtti.

Verbeke, BM Güvenlik Konseyi'nde Kosova'nın nihai statü konusunda biranlaşma sağlanamamasının üzücü olduğunu belirtti.

AB'nin sorunun çözümünde rol oynamaya hazır olduğunu da kaydeden Verbeke,Kosova'daki statükonun kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Churkin ise yaptığı açıklamada, ABD ve AB ülkelerini eleştirerek, Priştine ile Belgrad arasında müzakerelerin devam etmesi gerektiğini savundu.

Churkin, Kosova'nın tek başına bağımsızlık ilan etmesinin uluslararası hukuka ve 1244 sayılı Güvenlik Konseyi kararına aykırı olacağını ifade etti.

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa da Kosova'nın Batı'nın desteğiyle bağımsızlığını ilan etmesinin BM Şartı'na aykırı olacağını ve uluslararası krize yol açabileceğini söyledi.

Koştunitsa hukuktan yana olduklarını ve 1244 sayılı Güvenlik Konseyi kararının Kosova'nın bağımsızlığına izin vermediği görüşünü savundu.

Kosova'nın Başkanı Fatmir Seydiu ise yaptığı açıklamada, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 20 yıldır devam eden ''izolasyon, savaş ve siyasi belirsizlikten'' bıktıklarını belirterek, 1990'larda Kosovalı Arnavutlara karşı yapılan etnik temizlikten söz etti. Seydiu, Sırbıstan ile Kosova'nın aynı devlet altında artık bir arada yaşamayacağını kaydetti.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.