Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya ve Güney Osetya Arasında Vize Kalktı

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Güney Osetya Dışişleri Bakanı Murat Cioev, bugün Moskova'da, Rusya Federasyonu ile Güney Osetya arasındaki vizelerin kaldırılmasını öngören bir anlaşma imzaladılar.
Güney Osetya'nın Rusya Federasyonu Büyükelçiliği basın merkezinden yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu ve Güney Osetya arasında bugün imzalanan vizelerin kaldırılması anlaşması sonrasında Güney Osetya vatandaşları Rusya Federasyonu'na sadece kimlik kartları ile giriş yapabilecekler.
Anlaşmanın, Rusya Federasyonu ve Güney Osetya Cumhuriyeti arasında 16 Eylül 2008 tarihinde imzalanan dostluk ve işbirliği anlaşması çerçevesinde gerçekleştirildiği bildirildi. Anlaşma, gerekli çalışmaların tamamlanmasından sonra yürürlüğe girecek.

Anlaşmanın ardından basına açıklamada bulunan Sergey Lavrov, "Rusya ve Güney Osetya'dan sadece diplomatik pasaportu olanlar değil, normal pasaportu olan vatandaşlar da rahatlıkla geçebilecek. Rusya'nın Güney Osetya'yı tanımasının ardından sınırda sıklıkla sorunlar yaşanıyordu. Böylece bunun üstesinden gelmiş oluyoruz." dedi. Lavrov vizelerin kaldırılmasının ardından sınırlardan geçişlerin artmasını beklediklerini ifade etti.

Yeni kurulan bir devlet olarak Güney Osetya ekonomisini desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Lavrov, "Güney Osetya ve Abhazya'nın uluslararası toplumda Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletlerde yer alması için desteğimizi sürdüreceğiz." dedi. İdeolojik ve geçmişin kalıntıları ile ortaya konacak yaklaşımların istikrara katkı sağlamayacağını kaydeden Lavrov, "Ortada hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir realite var. Bu şekilde bakılırsa süreç daha hızlı işler" ifadesini kullandı.

Cioev de yaptığı değerlendirmede imzalanan anlaşmanın iki ülke stratejik işbirliğini güçlendireceğini kaydetti. Cioev Moskova'ya ekonomik, güvenlik ve sosyal alanda sağladığı destekten dolayı teşekkür etti.

Diğer taraftan, Rusya ile Güney Osetya arasında imzalanan vizelerin kaldırılması ile ilgili anlaşma Tiflis'in tepkisine neden oldu. Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, Rusya ile Güney Osetya arasında imzalanan söz konusu anlaşmayı sert bir dille eleştirdi. Nino Kalandadze, ''bu anlaşmayla Rusya'nın bir kez daha uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini'' belirtti.

Gözlemciler, Güney Osetya Cumhuriyetinde yaşayanların % 95 nin zaten Rusya Federasyonu vatandaşı olduğunu ve zaten Rusya Federasyonu pasaportu taşıdığını; iki ülke arasında vizenin kaldırılmasının sadece sembolik bir anlamı olacağını belirtiyorlar.
Hatırlanacağı gibi, Rusya Federasyonu 26 Ağustos 2008'de Güney Osetya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımıştı. (KAFKASEVİ/CİHAN/AA)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.