Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Karaçay-Çerkes'de Çerkesler, Otonom Çerkes Oblastının Kurulmasını İstiyor
Karaçay-çerkes Cumhuriyeti çerkesleri, 1957 yılına kadar devam eden, daha sonra Karaçaylar ile birleştirilen çerkes Otonom  Oblastının tekrar kurulmasını talep ediyorlar.
Kafkasevi'ne açıklamalarda bulunan Karaçay-çerkes Cumhuriyeti "Adıge Xase" Başkanı Muhammed çerkes, 5 Haziran 2010 tarihinde olağanüstü çerkes Kongresi yapacaklarını ve bu kongrede çerkeslerin Karaçaylardan ayrılarak tekrar çerkes Otonom Oblastının kurulmasını talep edeceklerini söyledi.
Muhammed çerkes, Karaçaylar ile birarada yaşamalarının zor olduğunu, barışcıl bir şekilde Karaçaylardan ayrılarak tarihi çerkes Otonom Oblastının kurulmasını istediklerini söyledi. Kongrede asıl gündemin bu olacağını, bunun yanı sıra Karaçay-çerkes yönetiminin uyguladığı kadro politikaları ve diğer halklarla ilişkileri ele alacaklarını ifade etti.
Karaçay-çerkes Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya'nın Dağıstan'dan sonra çok milletin yaşadığı bir cumhuriyet. Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nde 2002 Nüfus sayımına göre, Karaçaylar % 38,5, Ruslar % 33,6, çerkesler % 11,3, Abazalar % 7,4 ve Nogaylar % 3,4 nüfus oranına sahip. Sovyetler Birliği zamanında, 1957 yılına kadar olan dönemde Karaçaylar'ın ayrı, çerkesler'in ayrı Otonom Oblastları bulunuyordu. 1957 yılında Karaçaylar ile çerkesler Karaçay-çerkes Otonom Oblastı olarak birleştirdiler. Sovyetler Birliği yıkılınca da Karaçay-çerkes Cumhuriyeti oldu. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.