Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Duma Anayasa Komitesi Başkanı: 'Çerkes Otonom'un Olması Zor İhtimal'
Rusya Federasyonu Parlamento alt kanadı Duma Anayasa Komitesi Başkanı Pavel Kraşenninikov, Rusya Federasyonu'nun önde gelen radyolarından "Ekho Moskova" radyosuna yaptığı açıklamada, çerkes Otonom Bölgesi kurulmasının zor bir ihtimal olduğunu söyledi.
Duma Anayasa Komitesi Başkanı Pavel Kraşenninikov buna gerekçe olarak çerkes Otonom Bölgesi kurulması kararının mutlaka referandumda alınması gereken bir karar olduğunu söyledi.
Pavel Kraşenninikov, çerkes Otonom Bölgesinin kurulmasının çoktan beri gündemde olan bir konu olduğunu ancak şimdi daha aktüel hale geldiğini, bunun sebebinin ise Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'ndeki sosyal sorunlarolduğunu ifade etti.
Hatırlanacağı gibi, 5 Haziran 2010 tarihinde Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nin başkenti çerkesk'te yapılan olağanüstü çerkes kongresinde 1957 yılına kadar süren çerkes Otonom Bölgesinin Rusya Federasyonu içerisinde cumhuriyet statüsünde tekrar kurulması kararı alınmıştı.
Tarihte, 1923'den 1943 kadar Karaçay Otonom Oblastı ve çerkes Otonom Oblastı olmak üzere 2 ayrı otonom bölge vardı. Daha sonra 1943'de Karaçayların Orta Asya'ya sürgüne gönderilmesi ile Karaçay Oblastı ortadan kaldırıldı. 1957 yılında Karaçayların tekrar anavatanlarına dönmesi ile çerkes Otonom Oblastı ortadan kaldırılarak Karaçay-çerkes Oblastı kuruldu. Sovyetler Birliği yıkılınca da Rusya Federasyonu içerisinde Karaçay-çerkes Cumhuriyeti kuruldu.
Ancak Karaçaylar ile çerkesler arasında etnik gerginlik hiç eksik olmadı. Bundan dolayı da çerkesler, Karaçaylardan barışcıl yollardan ayrılarak tekrar Rusya Federasyonu içerisinde cumhuriyet statüsünde çerkes Otonom Bölgesinin kurulmasını istiyorlar. çerkeslerin bu kararını Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nde yaşayan Ruslar ve Abazinlerin de desteklediği belirtiliyor. (KAFKASEVİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.