Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

KÇC Çerkesleri, Kongre Sürecini Bitmiş Saymıyor

5 Haziran 2010 tarihinde Karaçay- çerkes Cumhuriyeti'nin başkenti çerkessk'te Karaçay-çerkes Cumhuriyeti "Adıge Xase" tarafından organize edilen olağanüstü çerkes Kongresi 700 delegenin katılımı ile gerçekleşmişti.

Kongrede Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nde yaşayan çerkesler, 1957 yılına kadar süren çerkes Otonom Bölgesinin Rusya Federasyonu içerisinde Cumhuriyet statüsünde tekrar kurulmasını talep etmişlerdi.

Dün Karaçay-çerkes Cumhuriyeti "Adıge Hase"den yapılan açıklamada, çerkeslerin Karaçaylardan ayrılarak çerkes Otonom Bölgesini tekrar kuracakları belirtildi. Mevcut Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nin Karaçay ve çerkes Otonom Oblastlarından oluştuğu bildirilen açıklamada, 1991 yılına kadar Karaçay-çerkes'in Rus yöneticiler tarafından yönetildiği ve bu dönemde hiçbir sorunun olmadan herkesin barış içerisinde yaşadığı ifade edildi. Xase açıklamasında, 1991 yılından itibaren Karaçay-çerkes'in yöneticilerinin Karaçay olduğu ve bu tarihten sonra da Karaçay-çerkes'de Karaçay milliyetçiliği ve kadrolaşmasının yaşandığı dile getirildi.

Karaçay-çerkes Cumhuriyeti "Adıge Xase" açıklamasının devamında 5 Haziran 2010'da alınan çerkes Otonom Bölgesi kurulması kararının 1957 yılına kadar çerkes Otonom Bölgesinde yaşayan halklar, yani Ruslar ve Abazinler, Rusya Federasyonu'nun diğer cumhuriyetlerinde yaşayan Adigeler ve diasporada yaşayan çerkesler tarafından desteklendiği bildirildi.

çerkesler, olaağanüstü kongrede  dile getirdikleri bu taleplerinin yanısıra, Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'ni Rusya Federasyonu Federal Konsey (Senato) da temsil eden senatörleri çerkes asıllı Zurab Dokşokov ve Karaçay asıllı Ratmir Aybazov'un görevden alınmasını istediler. (KAFKASEVİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.