Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

KÇC'de Bazı Ulusal STK'lardan 'Bölünmeye' Tavır...

Karaçay-çerkes'teki bazı ulusal hareketlerin liderleri, çerkes Halk Kongresi'nde alınan çerkes Cumhuriyeti'nin kurulması yönündeki karara karşı çıkarak bir bildiri yayınladı.

Yayınlanan bildiride 5 Haziranda toplanan çerkes Halk Kongresi'nde Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nin bir kaç ulusal bölgeye ayrılmasının teklif edildiği iddia edilerek, “Bunun yıkıcı bir karar olduğu tartışılmaz. Toplantıda alınan karar Karaçay-çerkes halkının çıkarlarıyla bağdaşmıyor. Bu karar Cumhuriyetteki sosyo-ekonomik durumu daha da istikrarsızlaştıracaktır. Ayrıca, 'ulusun kendi kaderini tayın hakkı' yolu açılırsa, bu Rusya-Federasyonunun toprak ve idari yapısının değişmesi sonucunu getirecek, bu da Rusya Federasyonu’nun bütünlüğü için tehlikeli olacaktır” denildi.

çerkes Halk Kongresi 2. Olağanüstü Toplantısı'nda alınan kararın Kafkasya bölgesini sarsabileceği belirtilen bildiride, sadece bir grubun çıkarlarını temsil eden kişilerin sözlerinin objektif ve doğru olamayacağı savunularak şöyle denildi: “Bu karar Cumhuriyette yaşayan çoğunluğun fikrini yansıtmıyor. Karaçay-çerkes’in çözülmesi gereken bir çok sorunu var. İşsizlik, etnik sorunlar, bütçenin yetersizliği bu sorunların başta gelenleri. Bazı idari organlara personel seçilirken cumhuriyette yaşayan halkların temsili dikkate alınmıyor. çerkeslerin, Karaçay-çerkesya’ten çıkışı ve özerk olması, cumhuriyette yaşayan diğer ulusları da etkileyecektir.”

Bildiride çerkes Halk Kongresi 2. Olağanüstü Toplantısı'nın organizatörlerinin İdari organlara personel seçiminde kendi koşullarını empoze etmeye çalıştıkları da iddia edildi.

Bildiriye ‘Rus’ Bölgesel Sosyal Hareketi Prezidyumu Başkanı Nikolay Hohlaçev, Kuban Kazak Ordusu Atamanı Pavel Zaporojets, ‘Birlik’ Nogay Hareketi Meclis Başkanı Magomed Sanglibayev, ‘Abaza’ hareketinin başkanı Mussa Takuşinov, Yunan, Oset ve 3 Karaçay STK'sının Başkanları imza attılar.  

Bilindiği gibi 2010 Şubat ayında, yukarıda ismi geçen kuruluşlardan Karaçay kuruluşları haricindekiler, Karaçay-çerkes Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Koordinasyonu Kurulu'nun üyesi olarak bir masa etrafında toplanmışlardı. ‘Adıge Xase’ sivil toplum kuruluşu başkanı Muhamed çerkes de bu kurulun üyesi bulunuyor. (KAFKASEVİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.