Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kafkasya, 'Silisyum Vadisi’ Projesi ile Gözünü Güneşe Dikti
Kuzey Kafkasya’da ‘Kafkas Silisyum Vadisi’ adlı bir küresel proje gündemde.
Bölgede güneş enerjisi için gereken silisyum ürünlerini çıkaran tesis faaliyete geçecek. 32 milyon ruble (bir miyon dolardan biraz fazla) olan proje tutarının iki yıl ila beş yıl arasında geri döneceği tahmin ediliyor. Bölgede geniş imkanlar olduğu, Kuzey Osetya–Alania Cumhuriyeti'nin alternatif enerji geliştirilmesine talip olduğu belirtiliyor.

Projenin gerçekleştirilmesine Kuzey Kafkasya’nın Stavropol bölgesi ile Kabardey-Balkar, Karaçay çerkes, Kuzey Osetya ve Dağıstan Cumhuriyetleri katılacak. Bu bölgelerden üçünde silisyum üretimi yapılacak, kalan ikisinde ise – fotoelektrik dönüştürücüler ve güneş mödülleri üretilecek. üretim alanlarının yanısıra proje çerçevesinde bilim araştırma merkezi de kurulacak. İlk zaman ‘Silisyum Vadisi’nde yapılan bütün ürünler ihracat edilecek, daha sonra Rusya’da güneş enerjisi pazarı oluşturulduğunda ülke içinde de satılacak.

Rusya Güneş Enerjisi Derneği koordinatörü Anton Usaçev konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Rusya güneş enerjisi geliştirme yolunun başında bulunuyor. Bu alanı geliştirmek gerektiğini gösteren birkaç faktör var. Rusya’nın Güneyinde, bu arada Kuzey Kafkasya’da güneş radyasyonu seviyesi yüksektir. Bunun için bu topraklar güneş enerjisi yönünden özel değer taşıyor. Bunun yanısıra Rusya’nın kendi üretim ve araştırma çalışmaları var. Rus şirketlerin gerçekleştirdiği büyük projeler var. Bu tür enerjinin geliştirilmesi, ortalama yılda 300 gün güneşli olan bölgeler için mümkün olabilir. Bu gösterge sayesinde 1 kW/saat güneş enerjisinin fiyatı geleneksel yöntemlerle üretilenden üç kat daha düşük olacak."

Eksperlerin verilerine göre, güneş enerjisi dünya pazarı bu yıl yüzde 30 oranında artacak. Güneş enerjisi santrallarının toplam kapasitesi 62 gigawatt’a ulaşacak.



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.