Arama

Adıgey 'Adıge Xase' Olağanüstü Toplanıyor
Adıgey’de “Suriye meselesi”nin tartışılacağı kongreye, Kuzey Kafkasya’nın komşu cumhuriyetlerinden temsilciler geliyor.

Maykop’ta 11 Şubat’ta Adıgey Cumhuriyeti “Adıge Hase” toplumsal hareketinin olağanüstü kongresi yapılacak. Kongrede, Suriye çerkeslerine yardım için yapılması gerekenler tartışılacak.

Bu problemin çözümü için, Uluslararası çerkes Birliği, Kabardey Balkar, Karaçay çerkes ve Krasnodar Kray’daki Adıge Hase üyeleri biraraya gelecek. Kongrede, Adıgey Cumhuriyeti iktidarı yasama ve yürütme organlarından temsilciler de bulunacak.

Adıgey Cumhuriyeti “Adıge Hase” hareketinin başkanı Arambiy Hapay şöyle konuştu: “Suriye’deki zor siyasi şartlar, Suriyeli çerkesleri Rusya’daki makamlara başvurmaya mecbur etti: çerkesler, anavatanlarına dönmek için yardım talep ettiler. Adıgey Devlet Başkanlığı’ndan da benzeri bazı taleplerde bulunulmuştu. Bu nedenle olağanüstü kongreyi toplamaya karar verdik”.

Hapay’ın verdiği bilgilere göre, Adıgey Cumhuriyeti, Suriye çerkeslerine yardım etmek istiyor. Kongre gündemini de bu istek belirledi: Suriye’deki vaziyet, Suriye çerkeslerinin durumu ve onlara nasıl yardım edilebileceği konuşulacak.

Sözü edilen problemi çözmenin çok zor olduğunun farkındayız; çünkü uluslararası ölçekli. Ancak bu yönde az da olsa ilerleme katettik” diyen Hapay, Adıgey Cumhuriyeti’nde iktidar organları ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katılımıyla özel bir komisyon kurulduğunu, komisyonun 10 Şubat’ta toplantı yaptığını; fakat en somut çözümlere 11 Şubat’ta yapılacak olan kongrede ulaşılacağını kaydetti. (yuga.ru)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.