Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Türkiye Diasporasından Bir Çocuk Heyeti Daha Adıgey’i Ziyaret Ediyor
Adıgey, Türkiye’deki Adıge diasporasından bir diğer çocuk heyetiyle buluşmaya hazırlanıyor. 25 kişilik heyette, yaşları 13 ilâ 17 arasında değişen 23 çocuk bulunacak .

Misafirler, “Gençlik Uluslararası Mübadele Programı” çerçevesinde 29 Temmuz’da Adıgey’de olacak.

Gezinin organizatörü, Adıgey Gençlik İşleri Komitesi. Komitenin amacı, çocuklara tarihî anavatanlarını, millî özelliklerini, adetlerini, geleneklerini göstermek, diaspora temsilcilerinin Adıge dili bilgisini kuvvetlendirmektir.

Heyet, 29 Temmuz’dan 13 Ağustos’a kadar cumhuriyetin dağlık kısmındaki turistik evlerden birinde kalacak, böylece zengin bir entelektüel ve kültürel programla, zenginleştirilmiş aktif bir dinlenme süreci yaşayacak.

çocuklar, Adıgey dağlarının güzelliğiyle, Lagonaki yaylası, Guzeripl köyü dolmenleri, Rufabgo şelaleleri ve diğer görülmeye değer mekanlarla tanışacak; Kıyı Boyu Şapsuğya’ya gidecekler. Onlar için Adıgeyli bilim adamları, toplum adamları ve ünlülerle buluşmalar düzenlenecek. Ayrıca arkeolojik kazılara katılma fırsatları olacak.

Adıge diasporası temsilcileriyle kültürel mübadele çerçevesinde bu tip ziyaretler, hem cumhuriyet iktidarı tarafından, hem de toplumsal örgütler ve sponsorların işbirliğiyle organize ediliyor ve güzel bir gelenek olarak yaşatılıyor.

Bilindiği gibi, 10-19 Temmuz 2012 tarihlerinde de Türkiye’den Adıgey’e bir grup çocuk gelmişti. Heyet, cumhuriyet parlamento milletvekili Mugdin çermit ve “Nef” p. Enem çocuk Ansamblesi’nce davet edilmişti.

Adıgey Gençlik İşleri Komitesi Başkanı Mahmud Karataban, Adıgeyli çocuklarla diasporadaki çocuklar arasındaki temasların önemini vurgularken, bu güzel geleneğin ileride daha da güçleneceğini, uzun zamandır bölünmüş olan ve böyle buluşmalar ve temasların hayalini kuran halkın birleşmesinde önemli bir etken olacağını ümit ettiğini söyledi.

Mahmud Karataban şöyle konuştu: “Şimdi hayaller gerçek oldu ve biz kardeşlerimizle buluşmaktan çok memnunuz. Bu çocukların gelişi, her şeyden evvel, birbirimizi daha yakından tanımak, tarihi öğrenmek, bütün görülmeye değer mekanlarımızı ve kültürümüzü göstermek içindir.”

________________________

Kaynak: www.yuga.ru

Rusça’dan çeviren: Kuşba Zeynep


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.