Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Adıgey, 200 Çerkes’i Daha Kabul Edebilecek

Adıgey’de yabancıların kabulünden sorumlu federal merkez tarafından bir yıla taksim edilen 457 kişilik kontenjandan yaklaşık 250’si doldu. Kontenjandan, Suriye’deki silahlı çatışma sebebiyle ülkeyi terk etmeye mecbur kalan çerkesler faydalanabiliyor.

Yuga.ru’da yer alan habere göre, çerkeslerin çoğu, tarihî anavatanlarına, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerine dönmeye karar verdi. En çok Suriyeli çerkes ise Kabardey Balkar’a geldi ve böylece bu cumhuriyetin yabancı kontenjanı doldu. Bu yüzden Kabardey Balkar, Suriyeli geri dönüşçülerin kabulünü durdurdu. Yeni gelenleri ise diğer cumhuriyetlere yönlendiriyor.

Milliyet İşleri Soydaşlarla İlişkiler ve Medya Komitesi Başkanı Asker Şhalahov, konuya dair şunları söyledi: “Adıgey’e Kabardey Balkar’dan 50 kişi geldi. Şu anda Adıgey’de toplam 160 küsur Suriyeli çerkes ve 41 Suriyeli öğrenci yaşıyor”.

Şhalahov’a göre, pek çok geri dönüşçünün Suriye’de, bağlarını koparmak istemediği akrabaları kaldı. Bu yüzden Suriye çerkesleri’nin daimi ikamet yeri henüz kesinleşmiş değil. Şhalahov, Suriye çerkesleri ile ilgili olarak şu noktaya değindi: “ülkemizde oturma izni almak istiyorlar, fakat henüz içlerinden bir tanesi bile mülteci statüsü almak istediğine dair dilekçe vermedi. Böyle bir dilekçe durumu büyük ölçüde kolaylaştırırdı”. (KZ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.