Arama

Tkhakuşinov: 'Kafkas Savaşı Kurbanlarını Anma Kompleksi, Ulusların Uyumunun Sembolü Olmalıdır

15 Ekim günü Adıgey lideri Aslan Tkhakuşinov, “Adıge-Khase” sivil toplum örgütü lideri Adam Bogus’u kabul ederek bir görüşme gerçekleştirdi. 

Görüşmede, Maykop’un merkezindeki Cumhuriyet Filarmonisi'nin karşısına “Kafkas Savaşı Kurbanlarını Anma Kompleksi” kurma projesi ele alındı.
Yuga.ru’da yer alan habere göre, fikrin ortaya çıkmasından, projenin oluşturulmasına ve anıtın yapımına kadar epeyce zaman geçti. Bu süre zarfında, anma kompleksinin mimarî ve iç kısmıyla ilgili ve anıtta hangi tarihi figürlerin tasvir edileceği üzerine pek çok farklı görüş ve öneri ortaya atıldı. “Adıge-Khase” temsilcilerinin endişeleri, anıtı çevreleyen meydanın imar projesine ilişkindi.

Aslan Tkhakuşinov’un konuya dair açıklaması şöyleydi: “Halkımız geçmişte çok zorluk çekti, fakat bugün barış ve uyum içinde yaşıyoruz. Bu bizim en büyük kazancımız; bunu korumamız ve geliştirmemiz lazım. O yüzden bu anıt ulusların uyumunun bir sembolü olmalıdır. Faaliyetlerimizin anlamı budur. Asıl hedefimiz ise yapmaktır.”

Tkhakuşinov, cumhuriyet ve şehir yönetiminin, anıtın ve etrafındaki meydanın Maykop’un “kalbi” olması için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı.

Adıgeyli saygın sanatçı Abdullah Bırsır’ın “Anı ve Birlik” adlı anıtı, Kafkas Savaşı Kurbanlarını Anma Kompleksi’nin asıl parçası olacak. Bırsır’ın bu anıtı yapma fikri 1993 senesinde doğmuşsa da hayata geçme fırsatını yeni yakaladı.

Anma kompleksi, mimarî bileşimde son nokta olacak. Kompleks; cami, filarmoni, Adıgey Millî Müzesi ve Dostluk Meydanı’nı bir araya getirmesi sebebiyle büyük bir anlam taşıyacak. Bu yüzden yetkililer, projeyle ilgili her türlü görüşe özel bir önem veriyor. Proje, kamuoyuna duyurulduğundan bu yana hala gelişim aşamasında. (KZ)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.