Arama

Rusya ve Abhazya arasındaki ortaklık anlaşması yürürlüğe girdi

Rusya ve Abhazya arasındaki "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nın yürürlüğe girdiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı SözcüsüAleksandr Lukaşeviç, düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin ve Abhazya'nın Moskova Büyükelçisi İgor Ahba'nın daha önce imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması" belgelerini Perşembe günü birbirlerine teslim ettiğini bildirdi. Lukaşeviç, belgelerin teslim sürecinin tamamlanmasıyla ortaklık anlaşmasının yürürlüğe girdiğini vurgulayarak, "İmzalı belgelerin değişimi, anlaşmanın yürürlüğe girdiği anlamına gelir" dedi.

Rusya ile Abhazya yönetimi arasındaki "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması", Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Abhazya Cumhuriyeti CumhurbaşkanıRaul Hacimba tarafından 24 Kasım 2014'de Soçi kentinde imzalanmıştı. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, anlaşmayı ocak ayında onaylamıştı.

- Ortaklık anlaşması –

Anlaşma sosyal, ekonomi, kültür ve güvenlik alanlarında işbirliğini öngörüyor. Rusya, bu anlaşmayla Abhazya'nın uluslararası ilişkilerini güçlendirecek, uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi için faaliyetlerde bulunacak ve Abhazya Cumhuriyeti’ni resmen tanıyan ülke sayısını artırmaya çalışacak. Anlaşmayı imzalayan taraflardan birine karşı herhangi bir devlet ya da grup tarafından saldırı olursa diğer taraf bu saldırıyı kendine yapılmış kabul edecek, askeri güç dahil gereken tüm yardımı sağlayacak. Rusya ve Abhazya orduları en geç bir yıl içinde "ortak savunma birliği" oluşturacak. Abhazya ordusu en geç üç yıl içinde tüm masrafları Rusya tarafından karşılanarak modernize edilecek. Abhazya-Gürcistan sınırının korunması için Rusya iki yıl içinde teknik ekipman desteği verecek ve sınırı Rusya ile Abhazya birlikleri koruyacak. Rusya, anlaşma uyarınca Abhazya'da maaşların yükseltilmesi için mali yardımda bulunacak, ayrıca Abhazların Rus vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak. Moskova yönetimiyle Abhazya Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın süresi 10 yıl olacak ve bu süre beşer yıllık dönemler halinde uzatılabilecek.

Gürcistan yönetimi, anlaşmanın uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, bu davranışı kınadıklarını belirtmişti. NATO da anlaşmayı tanımadığını açıklamıştı.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.