Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya Uyardı: 'Gürcistan Savaş Hazırlığı Yapıyor!'
Rusya, Gürcistan'ın,  Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik savaş hazırlığı içinde olduğunu iddia etti. Moskova bu bölgelere yönelik herhangi bir operasyona sert bir şekilde cevap vereceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tiflis'in böyle bir saldırı gerçekleştirmesi durumunda bölgelere gerekli desteğin verileceği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bölgede askeri anlamda gözlenen yoğun hareketlilik göstermektedir ki, Abhazya ve Güney Osetya'ya yönelik bir askeri operasyon yapılacak. Bölgede bulunan Rus barış gücü askerlerinin ve  Rus vatandaşlarının güvenliği için gerekli cevap sert bir şekilde verilecek" denildi. Abhazya'nın Tiflis kontrolünde bulunan Kodor bölgesinde de en az bin 500 kişilik Gürcü birliğinin hazır olduğu belirtildi.

Gürcü resmi makamları ise iddiaları reddediyor.

Açıklamada Gürcü tarafından gelen agresif hareketlerin Moskova'nın bölgede daha yoğun barış gücü askeri bulundurmasını zorunlu hale getirdiği kaydedilerek, "Gürcistan, yukarı Kodor bölgesine ordu, silah, yiyecek ve lojistik malzeme sevkiyatı yapıyor. Bölgedeki asker sayısı bin 500'e ulaştı. Bu savaş hazırlığı." denildi.

Abhazya da önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya ile askeri alanda işbirliği anlaşması imzalayacaklarını duyurmuştu. Abhazya yönetimi Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Rusya'nın askeri alanda sağlayacağı güvenlik ve ekonomik destek karşılığında, Moskova'nın bölgedeki çıkarlarını korumaya hazır olduklarını bildirdi. Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Şamba, "Eğer Rusya Abhazya'da askeri bir varlık bulundurmak istiyorsa biz buna hazırız. Biz Rusya'nın, Abhazya'da askeri alanda çıkarları olduğunu düşünüyoruz. çünkü bölge yeterince stratejik bir noktada bulunuyor" dedi.

Diğer taraftan Tiflis de,  Rus barış gücü askerlerinin bölgeyi terk ederek yerlerine NATO barış gücü askerlerinin getirilmesini istedi. Gürcistan Dışişleri Bakanı David Bakradze, Rusya'nın çabalarını askeri saldırı politikası olarak değerlendirdi.

Brüksel'de basın mensuplarına demeç veren Bakradze, "Topraklarımızı ilhak etme tehdidinin ötesinde, doğrudan bir askeri saldırı politikası ile karşı karşıyayız" diye konuştu. Bakradze bölgeye NATO barış gücü askerlerinin yerleştirilmesini istedi. Gürcistan Ekonomi Bakanı Vakhtang Lezhava da, Rusya'nın, Dünya Ticaret örgütü üyeliği ile için Tiflis'le sürdüreceği müzakerelerin bu süreç içinde kullanılmasının doğru olacağını vurguladı.

Abhazya ve Güney Osetya 1991 yılında Sovyetlerin dağılmasından bu yana bağımsız olmak için mücadele ediyor. Tiflis'le bu bölgeler arasında çıkan kanlı çatışmalar sonunda Rus barış gücü askerleri bu bölgeler ile Gürcistan arasındaki sınıra yerleştirilmişti. Geçen hafta Tiflis'in bölgeye gönderdiği keşif uçağının, Rus MIG-29 Fulcrum bombardıman uçağı ile vurulduğu iddia edilmişti. Rusya ise suçlamaları red etmişti.
Kosova'nın bağımsızlığının uluslararası alanda tanınmasının ardından harekete geçen Abhazya ve Güney Osetya Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rusya'ya bağımsızlıklarının tanınması için başvuruda bulunmuşlardı. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.