Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Ukrayna NATO üyeliği için referanduma hazırlanıyor
Her gündeme gelişinde Ukrayna ile Rusya arasında gerilime neden olan bu ülkenin NATO üyeliği sorununa Cumhurbaşkanlığı referandum çözümünü getirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ilgili birimlere NATO'ya üyelik için referandum hazırlıklarının müzakere edilmesi ve çalışmaların başlatılması görevi verildiği bildirildi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun yardımcısı Aleksandr çalıy yaptığı açıklamada; "Hâlihazırda, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sorununun ne zaman netlik kazanacağını söylemek mümkün değil. Bu sorunun cevabı yapılacak bir referandumla belirlenecek" dedi.
Referandumun bağlayıcı mı başvuru niteliğinde mi olacağına değinmeyen çalıy halkın takdirinin NATO üyeliği sorununa net bir çözüm getireceğini kaydetti.
Ayrıca çalıy, 2-4 Nisan 2008 tarihleri arasında Bükreş'te düzenlenecek olan NATO zirvesinde üyelik konusunda pozitif gelişmeleri beklediklerini ifade etti.
çalıy, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin Ukrayna kanunları ve Anayasası'nın hükümlerine uygun olduğu görüşünü belirtirken, Ana muhalefet Bölgeler Partisi yaptığı açıklamayla, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin Ukrayna Anayasası'nın hükümlerine aykırı olduğunu savunuyor.
Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ise bu konudaki görüşlerini son Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında; "Meclisteki vekillerin üçte ikisinin NATO ne olduğunu bilmediğinden eminim. ülkemizin önünde başka alternatif güvenlik sistemleri var mı haberleri yok. Tam üyeliğe yönelik adımlar yapılacak bir referandumun ardından atılmalıdır" şeklinde dile getirmişti.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer yaptığı açıklamalarda Ukrayna'nın NATO ve AB yolunda izleyeceği rotaya Ukrayna halkının karar vereceğini vurgulamıştı.
Bağımsız kuruluşlarca yapılan anketler, Ukrayna halkının yüzde 64'ünün Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğine karşı çıktığını gösteriyor. Araştırmacılar, Ukraynalıların NATO hakkında yeterince bilgisi olmadığından karşı çıktıklarının altını çiziyor.
"Turuncu Devrim" sonrasındaki Ukrayna'nın stratejik hedefleri arasında, Ukrayna'nın Avrupa Birliği, Dünya Ticaret örgütü ve NATO üyeliği var.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.