Arama

Yanukoviç Devlet Başkanı Seçilirse, Ukrayna Rusya'nın Uydusu Olur

Ukrayna'da bağımsızlık sonrası ilk Devlet Başkanı olan Leonid Kravçuk, Viktor Yanukoviç'in devlet başkanlığı seçimini kazanması halinde Ukrayna'nın, Rusya'nın uydusuna dönüşebileceğini söyledi.

Unian ajansının haberine göre, Kravçuk yaptığı basın açıklamasında, Yanukoviç'in uluslararası alandaki beyanlarından hiçbirinin Ukrayna'nın Avrupa seçenekleriyle ilişkili olmadığını belirtti.

Kravçuk, Yanukoviç'in seçimleri kazanması halinde, Ukrayna'nın "Rusya'nın uydusu"na dönüşebileceğini söyleyerek, bu kelimenin birçok anlamı barındırdığına dikkati çekti.

"Gürcistan'ın toprak parçası olan Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız olarak tanıyan Yanukoviç politikasının, onu Hugo Chavez'le aynı çizgiye koyduğunu" söyleyen Kravçuk, "Bu durumdan utanç duyuyorum. Rusya yönetiminin en yakın müttefiki Belarus Devlet Başkanı Viktor Lukaşenko bile bunu yapmadı ve hiçbir zaman seslendirmedi. Yanukoviç'in bu yaklaşımı, Rusya'ya kayıtsız şartsız yönelimin işaretidir" dedi.

Kravçuk, Yanukoviç'in seçimi kazanması halinde daha ucuz gaz sağlama vaadine de kuşkuyla yaklaştığını ifade ederek, ucuz doğal gazın olmayacağını, artık o devirlerin kapandığını söyledi.

Başbakan Yuliya Timoşenko'yla birlikte demokratik adaylar olarak tanımladığı Sergey Tigipko, Arseniy Yatsenyuk ve Viktor Yuşçenko'ya oy veren seçmen sayısının Yanukoviç'e oy verenlerden çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Kravçuk, seçimlerden Timoşenko'nun zaferle çıkacağını iddia etti.

Ukrayna'da 17 Ocakta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin birinci turunda yarışan 18 adaydan en yüksek oyu alan iki aday, muhalefetteki Bölgeler Partisi adayı Yanukoviç (yüzde 35) ile Timoşenko (yüzde 25) ikinci tura yükselmişti.

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu 7 Şubatta yapılacak.(AA)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.