Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya-Türkiye İlişkilerini Tehdit Eden Köpekbalıkları
 
Faruk Akkan -Moskova
 
 
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler her alanda emin adımlarla gelişiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gün ziyaret ettiği Moskova'da Rusya ile yeni işbirliği anlaşmasına imza attı.
Türkiye ile Rusya Federasyonu Dışişleri bakanlıkları arasındaki "İstişareler Programı" çerçevesinde düzenli olarak yılda bir kez gerçekleştirilen siyasi istişareler de dün Ankara'da yapıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 28 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Rusya'daki Türkiye yılı çerçevesinde bir süreden beri kültürel faaliyetler düzenleniyor.
Ancak turizm sezonunun yaklaştığı şu günlerde Rusya'da ilginç bir haber televizyonların ana haber bültenlerinde, gazete manşetlerinde ve radyolarda yer almaya başladı. Rus basınında kopartılan yaygaraya göre Antalya sahillerini basan köpekbalıkları nedeni ile Türkiye, sahillerini kapatıyor. Haberin kaynağı Radyo Svobada'nın Türkiye muhabirinin geçtiği yanlış bilgi.
Haberde 30 yıl aradan sonra ilk defa Türkiye sahillerini basan köpekbalıkları nedeniyle on sahile kırmızı bayrak çekildiği ve denize girişin yasaklandığı öne sürüldü. "Türkiye panikte! Ege sahillerini köpekbalıkları bastı." haberi internet portalında en çok tıklanan haber oldu. Olayın aslı ise Gökova'da bulunan insanlara zarar vermeyen kumsal köpekbalıklarının üreme mevsimi dolayısı ile bölgenin koruma altına alınması. 3 milyon turistin gelmesi için hazırlanan turizm firmaları bu haberden önemli ölçüde zarar gördü.
Bir ay kadar önce Rusya'nın birinci kanalı ORT'de yayınlanan ve iki güzide Türk inşaat şirketi GAMA ve Enka'nın 1994'lü yıllarda çeçenistan ayrılıkçı hareketini destekledikleri iddialarının yer aldığı haber de Türk firmalarını zan altında bıraktı. Haber sonrası Enka, Türkiye'den getirdiği işçilerle ilgili vize sorunları yaşamaya başlarken, GAMA inşaat firması yetkilisi Firuz Hatunoğlu, yalan haberin iki ülke ilişkileri başta olmak üzere, Rusya'da faaliyette bulunan Türk firmalarının işlerinin nasıl sıkıntıya girdiğini anlattı.
Konu Bakan Güler'in önceki gün gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde de gündeme geldi. Koçak İnşaat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koçak, "Rusya'da faaliyette bulunan Türk inşaat firmaları birilerinin çıkarlarına dokunuyor. Bazı odaklar tarafından sipariş haberle kampanya yapılıyor. Ancak kaynağını bilemediğimiz için gerekli önlemi alamıyoruz." şeklinde konuştu. Rusya'da bu tür ısmarlama haberlerle birilerini karalamanın kolay olduğunun altını çizdi.
Türkiye'den gelen bazı grupların temaslarının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. örneğin, Ergenekon terör örgütü ile ilişkisi nedeniyle hapiste bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in sağ kolu Semih Koray, geçen yıl Moskova'da uzun süre temaslarda bulunmuş, Rus basını ile yaptığı toplantıda Türkiye'de faal olduğunu iddia ettiği terör kamplarını anlatmıştı. Aynı çevreler, Türkiye'nin imajına darbe vuran bu tür 'ispiyonlama' hamlelerinin yanı sıra Türk müteşebbislerin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine önemli bir katkı olarak görülen Rusya'daki eğitim faaliyetlerini karalayan kampanyalara imza atıyor. Gözlemciler, bu tür olumsuz girişimler konusunda tarafları dikkatli olmaya çağırıyor.
Zaman, 30.05.2008

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.