Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Medvedev, Kremlin'e Bir Ayda Damgasını Vurdu
 
Rusya'nın genç Başkanı Dmitri Medvedev'in (42) yemin ederek Kremlin'de başkanlık koltuğuna oturmasının üzerinden tam bir ay geçti.
Rusya'nın popüler Başbakanı Vladimir Putin en güçlü başbakanlardan biri olarak görev yaparken, Medvedev de bu kısa süreçte önemli değişikliklere imza atarak Kremlin'deki iktidarını sağlamlaştırdı. 2012 sonrası için Medvedev'in ikinci dönemi mi, yoksa Putin'in üçüncü dönemi mi olacak henüz netlik kazanmış değil. Ancak Medvedev, Putin'i ikinci kez Kremlin'de kabulünde başkanlık koltuğuna kendisi, Putin'i de misafir koltuğuna oturtarak muktedir olduğunu sembolik olarak da gösterdi.
Rusya yönetimi ile ilgili dillendirilen 'gölge başkan olacak', 'ikili arasında çatışma yaşanacak' gibi birçok spekülasyon kısa sürede çözüme kavuştu. Uyumlu bir şekilde ülkeyi yöneten ekip, Rusya'yı 2020'ye taşıyacak projeler için kolları sıvadı. Medvedev, çin ve Almanya gezilerinden sonra St. Petersburg'da Bağımsız ülkeler Topluluğu (BDT) devlet başkanlarını topladı. çok başarılı ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi, ortak elektrik üretim ağının kurulması, topluluk içinde ticaretin artırılması ve ortak güvenlik konuları başta olmak üzere birçok konu masaya yatırıldı.
Rusya Başkanı, hafta sonunda gerçekleşen 'Uluslararası Ekonomik Forum'da çok önemli mesajlar verdi. Medvedev, ABD'nin tüm dünya ekonomisindeki etkin duruşunu eleştirerek, "Bir ülkenin tek bir hükümet gibi dünya ekonomisini yönetmesi sadece illüzyon. Uluslararası kurumlar küresel finansal konularından sorumlu olmalı" dedi.
Putin'in güvenlik anlamında 2007 Berlin Güvenlik Konferansı'nda yaptığı 'çok kutupluluk' ve 'Birleşmiş Milletler' çağrısını, Medvedev de ekonomik anlamda yaptı. Medvedev'in önüne geçmemeye çalışan Putin, St. Petersburg toplantısına katılmadığı gibi, Fransız basınına verdiği röportajda, Rusya'da son sözün Medvedev'de olduğunun altını çizdi. Medvedev, dışarıda olduğu kadar içeride de koltuğunu sağlamlaştıracak önemli adımları başarı ile attı:
 
1. Yönetime daha liberal isimleri getirdi
Medvedev, Putin'in iki döneminde de iktidarda etkin olan 'slovikleri' karar mekanizmasından uzaklaştırırken, daha liberal isimlerin yönetimde yer almasını sağladı. İstihbarat servisi FSB'nin eski Başkanı Nikolay Patruşev, eski Adalet Bakanı Vladimir Ustinov, Kremlin Personel Başkanı Viktor İvanov, Kremlin İdari Yönetim Başkan Yardımcısı İgor Seçin ve daha onlarca isim artık etkin koltuklarda oturmuyor.
 
2. FSB'ye yeni görev tanımlaması yaptı
Dmitri Medvedev, Rusya istihbaratı Federal Güvenlik Servisi (FSB) başkanlığına getirilen Aleksander Bortnikov'u kabul ederek terör ve aşırılıklarla mücadele kadar etnik ve dinî toleransı zedeleyecek hareketlerin önlenmesinin de önemli görevleri arasında olduğunu söyledi. Bu, Rusya istihbaratı için yeni bir tehdit algılaması olarak yorumlanıyor.
3. Rüşvetle mücadele yasası hazırlanıyor
ülkede kronik sorun haline gelen rüşvet ve yolsuzlukla mücadele için özel bir komisyon kuran Medvedev, komisyonun başkanlığını da kendisi üstlendi. Sadece 2007'de 10 bin 500 rüşvet vakasında 120 milyar dolarlık bir rakam kayıtlara geçti. 'Bu böyle gitmez' diyerek tepkisini ortaya koyan Rusya lideri, sorunun çözümünü birinci elden takip ediyor.
 
4. Yargı reformu
Adalet Bakanı Alexander Konovalov'la birlikte yargının temsilcilerini Kremlin'de kabul eden Medvedev 'hukukun üstünlüğü' ve 'bağımsız yargı' vurgusu yaptı. Hukuk sisteminin yeniden yapılandırılmasını, para vererek ya da yukarıdan baskı telefonlarıyla iş bitirme sürecinin artık sona ermesini istedi.
 
5. Genelkurmay başkanlığında değişim
Kızılordu komutanı, Rusya'nın eski lideri Putin tarafından 2011 yılına kadar görev süresi uzatılmasına rağmen, Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'un talebi üzerine görevden alındı. 2004'ten bu yana Rusya Genelkurmay başkanlığını yürüten Yuri Baluyevski'nin yerine Savunma Bakanı Yardımcısı Nikolay Makarov getirildi.
 
6. Basın özgürlüğüne destek
Rusya'nın genç başkanı, Duma'ya gönderdiği mektupta 'yalan haber' gerekçesi ile yerel yönetimlere basın kuruluşlarını kapatma yetkisi veren yasanın geri alınmasını istedi. Medvedev, yeni yasanın 'medyanın özgür işleyişi' ve 'halkın bilgi edinme hakkına' karşı yeni engeller oluşturacağına dikkat çekti.
 
Küresel mali krizden ABD'yi sorumlu tuttu
Rusya'nın tarihî kenti St. Petersburg, Bağımsız Devletler Topluluğu devlet başkanları zirvesi ve 'Uluslararası Ekonomik Forum'a ev sahipliği yaptı. 12.si gerçekleşen forumda bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'nin 'saldırgan mali politikaları' nedeniyle küresel mali kriz yaşandığını ve bundan dolayı da dünyada daha fazla insanın her geçen gün fakirleştiğini iddia etti. öte yandan Medvedev, BDT zirvesinde NATO üyelikleri nedeni ile ilişkilerde sorun yaşanan Ukrayna ve Gürcistan devlet başkanları ile 'temkinli iyimserlik' şeklinde yorumlanan ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Zirvede Ermenistan'ın yeni seçilen devlet başkanı Serzh Sarkisyan'la Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de ilk kez Yukarı Karabağ sorununun çözümü için bir araya geldi. Görüşmede barış müzakerelerinin Minsk grubu çatısı altında devam etmesi kararlaştırıldı.
 
Faruk Akkan, Zaman, 08.06.2008

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.