Arama

'Yazdıklarım Türk Ordusu'nda Ders Kitabı'
 
 
Hakan AKSAY/MOSKOVA
 
Uluslararası Avrasya Hareketi'nin başını çeken ve Ergenekon gözaltılarını sert bir dille eleştiren Aleksandr Dugin ilginç açıklamalarda bulundu. Yazdığı "Rus Jeopolitiğinin Temelleri" kitabının Türkçe'ye çevrilerek askeri okullarda ders kitabı olarak okutulduğunu söyledi.

Ergenekon soruşturması kapsamında Perinçek'in de içinde yeraldığı gözaltılar sırasında, Rusya'da başını Aleksandr Dugin'in çektiği "Uluslararası Avrasya Hareketi" sert açıklamalar yapmıştı.
 
Hareket'in yayın organı www.evrazia.org sitesinde "Bu tutuklamalar Rusya'ya meydan okumaktır" başlığıyla yazılar yayımlanmışi lider Dugin, "Türkiye'de Rusya yandaşı bir çevreye yönelik bu hareket, kimin dostumuz kimin düşmanımız olduğunu göstermiştir. Rusya'nın bu meydan okumalara cevap vermesinin zamanı gelmiştir diyerek Kremlin'i Ankara'ya karşı kışkırtmayı denemişti.
 
İnisiyatif Veli Küçük'ün
 
Dugin, "Türkiye'nin yönünü Rusya'ya dönmesinin ordu içindeki inisiyatifinin Veli Küçük'e ait olduğundan" övgüyle söz etmiş, özellikle Uluslararası Avrasya Hareketi içinde sembolik bir mevki sahibi olan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'e sahip çıkmıştı.
 
Taraf'ta 27 martta ele aldığımız bu tepkilerin benzerleri daha sonradan da sürdü. Bu sırada Ergenekon operasyonları kapsamında aranan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün Moskova'da bulunduğunun ortaya çıkması yeni soru işaretleri doğurdu.
 
Son Açıklamaları
 
Geçtiğimiz günlerde ise www.inosmi.ru sitesindeki mülakatında Dugin, yeni ve ilginç açıklamalar yaptı. Kendi yazdığı "Jeopolitiğin temelleri" ("Rus jeopolitiği") kitabının birçok dile çevrildiğini söyleyen Dugin, bu "ders kitabı"nın çeşitli askeri akademilerde ve başka kurumlarda okutulduğunu belirtirken şöyle dedi: "Beş-altı yıl önce beni şaşırtan bir şey oldu ve bu ders kitabı Türkçe'ye çevrildi. O zamandan beri söz konusu ülkenin askeri kurumlarında okutuluyor. Benim kitabımla eğitim gören pek çok Türkiye Cumhuriyeti subayı ve generali tanıdım."

Aleksandr DUGİN
'Entelektüel Faşizm'
 
Türk basınında bazen yanlışlıkla "Putin'in danışmanı" veya "Kremlin'de görevli" olduğu yazılan Aleksandr Dugin'in biyografisi oldukça renkli. 1962 doğumlu siyasetçi ve felsefecinin Sovyetler Birliği döneminde rejim karşıtı olduğu, ancak Ağustos 1991'de Gorbaçov'u devirerek SSCB'yi kurtarmaya çalışan darbecileri desteklediği söyleniyor. Dugin'in yıllar önce Hitler'in bazı görüşlerini beğendiğini ve "entelektüel faşizm, ırkın güvenliği" gibi kavramlara sarıldığı biliniyor.
 
Aşırı sağ çevrelerle sıkı ilişki kuran Dugin, bir süre Rus ırkçısı Pamyat örgütünde, ardından milliyetçi-Bolşevik Eduard Limonov'la birlikte çalıştı, bir süre de milliyetçi-komünist Den ve Zavtra gazetelerinde yazdı.
 
Dugin için aslolan "Rus ırkının ve milletinin çıkarlarının savunulması" ve "Amerika'ya karşı mücadele edilmesi" idi.
 
Sekiz dil bilen Dugin, yazıları, kitapları ve konuşmalarıyla bir dönem güç kazandı. 11 Eylül 2001'den sonra, Kremlin ABD ile işbirliği içine girince Dugin'in konumu zayıfladı. ABD'nin Irak operasyonuna karşı sert eleştirileri ve çeşitli eski Sovyet cumhuriyetlerindeki "renkli devrimler"e karşı mücadelesi ile Dugin tekrar öne çıktı. Bu dönemde "Avrasyacılık" tezini savunan Dugin, "Rusya için sorun çıkarabilecek Müslüman ve Türki halklar" ile ilişki kurarak onları kullanmaya çalıştı.
 
Bu arada ilk kitaplarında düşman gördüğü Türkiye'ye karşı "Emperyalizme karşı Moskova-Ankara ekseni"ni savunmaya başladı. Kremlin'deki bazı güç odaklarından destek alan Dugin'in Kremlin'deki etkisinin azaldığı söyleniyor. Kurduğu siyasi parti ile katıldığı seçimlerde başarılı olamayan Dugin, Rus televizyon kanalları ve gazetelerdeki konuşma ve yazılarıyla gündeme geliyor.
 
Taraf Gazetesi,15.07.2008 








Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.