Arama

McCain Rusları çıldırttı!
 
 
Cenk Başlamış/ Moskova
 
Rusya'yı sert bir dille eleştiren McCain'e Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan ilginç bir tepki geldi: "Kiminle yatıp kalkacağımıza biz karar veririz. Sonuçta birlikte çocuk yetiştirecek halimiz yok... Zaten ABD'de de ekonomik kriz çıkacak"
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain'in Rusya'ya sert eleştirilerde bulunarak sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8'den dışlanması çağrısı yapmasına Moskova alışılmadık ölçüde ağır tepki gösterdi.
McCain, geçen pazar günü Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, Moskova ile ilişkilerin gelişmesini istediğini, ancak eski Başkan, şimdiki Başbakan Vladimir Putin'in ülkeyi "çok zararlı" bir yola soktuğunu ileri sürdü. Rusya'nın otokrasiye dönüşmeye başladığını savunan McCain, Kremlin'in çek Cumhuriyeti, Gürcistan ve İran'a yönelik siyasetini eleştirdi ve Rusya'nın G-8'den dışlanması gerektiğini söyledi.
 
Değişik bir üslup
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili eleştirilere diplomaside pek görülmeyen bir üslupta sert tepki gösterdi. "McCain, önce seçimi kazansın sonra söylediklerine bakarız" diyen Rus yetkili, gerekirse ABD ile ilişkileri koparmayı göze alabileceklerini savundu. Rus diplomat, "Nasıl davranacağımıza, kiminle yatıp kalkacağımıza, kime kapıyı göstereceğimize biz karar veririz. Sonuçta birlikte çocuk yetiştirecek halimiz yok ya! ABD olmadan da başımızın çaresine bakabiliriz" dedi.
Rusya'nın ABD ile her alanda ilişkisini kesebileceği uyarısında bulunan yetkili, "Amerikalılarla düşman değiliz, ama ne yazık ki dost da olamadık. ABD'nin, yakında büyük bir krizle yüz yüze geleceğine inanıyoruz. Bu nedenle onlara ayaklarını yorganlarına göre uzatmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
Demokrat Parti'nin başkan adayı Barak Obama ise Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini savunuyor.
Obama, McCain'in Moskova'nın G-8'den dışlanması çağrısına katılmadığını, özellikle nükleer silahların yayılmasının engellenmesi için Rusya ile mutlaka işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.
Rusya'da son yıllarda marjinal hale gelen muhalefetin sözcülerinden Garri Kasparov ise Obama'ya Moskova'ya karşı tutumunu sertleştirme çağrısında bulundu.(…)
Kaynak: Milliyet Gazetesi, 2/8/2008

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.