Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Tataristan’daki İslami Gelişmeler Rusya’yı Endişelendiriyor
 
Tataristan Cumhuriyetinin başkenti Kazan'da 12 Müslüman genç terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla yargılanıyor.
Sanıklardan Almaz Hasanov siyasi bir parti üyesi olduğunu, amaçlarının İslami bir hayat tarzını korumak olduğunu söylerken; diğer sanıklar herhangi bir örgüte üye olmadıklarını, Rusya polis ve istihbarat birimlerinin işkenceleri ile suçlamaları kabul etmeye zorlandıklarını söyledi.

Kazan, Moskova'nın yaklaşık 800 kilometre doğusunda yer alıyor. Volga nehri üzerine kurulan tarihi bir İslam şehri. 16. yüzyılda Rus çarı Korkunç İvan tarafından işgal edilerek Kazan hanlığına son verildi.

Rus yetkililer, dışarıdan gelen dini fikirlerin, yerel gelenekleri tahrip etmeye ve bölgedeki "istikrarı" bozmaya başladığını ileri sürerken, duruşmada yargılanan sanıklar, akrabaları ve Rusya'da İslam uzmanları bunu kabul etmiyorlar.

The New York Times'ın haberine göre, sanıkların yakınları, söz konusu kişilerle ilgili suçlamaların gerçek olmadığını savunuyorlar. çoğu öğrenci olan gençlerin en büyük suçlarının İslam dini konusunda resmi görüşlerin dışında eğitim almak istemeleri olduğu belirtiliyor.
Yargılananlardan birinin eşi olan Gulnaza Faisulina, "Bunlar eğitimli insanlar. Bazıları iki fakülte mezunu. İslam'daki değişik akımlarla ilgileniyorlar. Dini liderlerin veremedikleri İslami görüşleri öğrenmeye çalışıyorlar" dedi.

Genç insanların eylemleri sebebiyle değil fikirleri sebebiyle hapise konulduklarını söyleyen Tataristan Cumhuriyeti Müslüman Din Kurulu Müftü Yardımcısı Valiulla Yakupov, Müslüman kuruluşların gençlerin ilgi ve isteklerine cevap veremediğini belirterek, "Ben ve diğer dini yetkililer, onlarla daha yakından ilgilenseydik ve onlara olayları anlatsaydık, bunlar meydana gelmezdi" dedi.
Resmi rakamlara göre 140 milyonluk Rusya nüfusunun 15 ila 20 milyonu Müslümanlardan meydana geliyor.
Sonradan Müslümanlığa geçen bir Rus olan Dmitry Afanasov, Kazan'da yargılananların çoğunun arkadaşı olduğunu söyleyerek arkadaşları hakkında yanlış ifade vermesi için polisin kendisine işkence yaptığını ve birkaç kez bilincini kaybettiğini söyledi.
Kendisine serbest bırakılması karşılığında, arkadaşlarının terörist komplolar hazırladıklarını söylemesinin istendiğini kaydeden Dmitry Afanasov, "Bana, Müslümanlara işkence etmek ve dövmek için izinli olduklarını söylediler" dedi.
Kuzey Kafkasya'nın çeşitli bölgelerinde çeşitli direniş hareketleri olmasına rağmen Tataristan'da bunlara benzer herhangi bir olay yaşanmamıştı.
Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Tataristan'da halk arasında hızlı bir İslami uyanış göze çarpıyor. Kazan'da yaklaşık 50 cami inşa edildi, medreseler ve helal et kasapları açıldı. Gün geçtikçe daha fazla genç kız ve kadın başörtüsü takmaya başladı. (Dünya Bülteni)




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.