Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Gürcistan'ın Önemi Kalmıyor
Mahir Zeynalov
Gürcistan
önceki yazımda Gürcistan’da yakalanan “Buket” Türk gemisi ile ilgili bilgiler sunmuştum. Gürcistan’ın şimdiye kadar 100’e yakın Türk gemisine el koymasına rağmen en çok ses getiren vaka bu oldu.
Olaya odaklı olarak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e gitti ve Türk kaptanını diplomatik yollarla kurtardı. Geminin sahibi olduğu Densa şirketi Gürcistan’a 18 bin dolar ceza ödemesi karşılığında kaptan serbest kalacak. Nihayet Türk kaptan da serbest bırakıldı.
Beş ay önce “Nerde benim Batılı dostlarım?” adı altında Newsweek dergisine bir demeç veren Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, bu kez de Tiflis’te Gürcü diplomatlarla görüşmesinde, “Gürcistan emperyalist bir canavarla karşı karşıyadır” dedi. Artık Gürcistan’ı dostları terk ediyor.
Bir ara, Ermenistan’ın Rusya’ya yakınlığından dolayı Azerbaycan ve Gürcistan Batı için önem kazanmıştı. Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan enerji kaynaklarını Batı’ya taşımak için de Gürcistan çok önemli bir konumda bulunuyordu. Bush yönetimi zamanı Amerika’dan çok güçlü destek alan Gürcistan, yeni Amerikan başkanı Barack Obama’dan biraz şikâyetçi.
Amerika’daki seçimler döneminde yapılan kamuoyu araştırmasına gore, dünyada Obama’yı değil de, Bush’un halefi olan John McCain’i destekleyen tek ülke Gürcistan. Saakaşvili de George Bush’un değerler üzerinden hareket ettiğini, Obama’nın ise stratejik düşündüğünü söylüyor.
Obama Rusya’nın başkenti Moskova’ya bir müddet önce bir ziyaret gerçekleştirdi. Obama’nın Rusya’da Amerikan karşıtlığını körükleyecek açık Gürcistan desteğinden ziyade, Rusya ile sorunsuz rekabet etmeyi daha uygun görmesi Gürcistan’ı çok rahatsız etti. Rusya başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin’in ayrılıkçı bölgelere provokatif ziyaretleri Gürcistan’ı Rusya’ya karşı her bir aracı kullanıp, Rusya’yı vurmayı düşünüyor. Fakat bunda başarılı olduğu pek söylenemez.
Artık Batı dünyası Kafkaslar’da farklı şeyler planlıyor. Türkiye’nin Rusya ile yakın ilişki içinde olması Gürcistan’ın önemini hayli düşürmüştür. Batı Kafkaslardaki çatışmaları Rusya’nın bir oyunu olduğunu düşünerek en kısa sürede bu sorunların çözüme kavuşmasını istiyor.
Böylece Hazar petrolü Ermenistan üzerinden Batıya geçebilecek. Maliyetini de azaltacak olan bu proje sonucunda, bir türlü istikrarı ve güvenliği yakalayamayan Gürcistan’ı da bypass edecek. Ne yapacağını şaşıran Gürcistan artık kendi güvenliğini sağlamak için, Türkiye gibi dost ülkeleri de küstürmek için elinden geleni yapıyor. Gürcistan’a komşuları içinde en yakın iki ülke ile bir gemi yüzünden ilişkileri bozmak, herhalde Gürcistan’ın dış siyasette başarısızlığının bir örneğidir.
Bir türlü Batı yanlı mı yoksa Doğu yanlı mı bir siyaset yürütmesi yönünde karar veremeyen Gürcistan güvenli bir geçiş ülkesi olmaktan çıkmıştır. Batı artık Ermenistan’ı yeniden dünyaya kazandırmak istiyor.
Nabucco ile iyice dışlandığını hisseden Ermenistan da artık Türkiye ile yakınlaşmanın önemli olduğunu anlıyor. Bundan dolayı Türkiye ile açılıma önem veren Ermenistan bir an önce sorunların çözülmesini ve iyice yıpranmış ekonomisinin düzelmesini istiyor. Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse, devamlı Rusya’nın tehdidinde olan Gürcistan’ın bölgede bir önemi kalmayacaktır.
Gürcistan dünyada ve bölgede zayıfladığını görüyorsa, acilen bir şeyler yapması gerek. (Haber 7)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.