Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çeçenistan´ın yeni yüzü (III)
 
Hamdi Mert
 
'ŞİMDİ CİHAT SAVAŞMAK DEĞİL,
üLKEYİ ONARMAK VE KALKINDIRMAKTIR'
     Bu söz, çeçenistan’ın Rusya ile tutuştuğu 1’inci savaşta sol bacağını kaybeden ve tek bacağı üzerinde koltuk değnekleriyle yürüyen bir çeçen mücahidin sözü..
Adı; Gazi Şa’a (Gazi Şah diye de çağırıyorlar).. İlk savaşta Aslan Mashadov’un 1’inci koruması imiş.. Mücahit liderleri 1994-96 arasındaki canhıraş 1’inci savaşı sonlandırıp Moskova ile barış sözleşmesi yapınca, düze inenlerden.. Yapılan sulh anlaşmasını tanımayarak dağda kalan ya da başka ülkelere mülteci olarak sığınan mücahit kardeşlerine şöyle sesleniyor:
     "İlk savaşta cihat, ‘Savaşmak’tı.. Bu sulh döneminde ise ‘Cihat’, ülkeyi onarmak ve kalkındırmaktır.. Halk ve ülke adına bir ‘Barış’ sözleşmesi imzaladıktan sonra, sözleşmeyi tek taraflı bozarak tekrar silaha sarılmak, ‘Cihat’tan başka bir şeydir.. Kaldı ki, bugünkü cihat(!)ta çeçen silahı yine çeçen'i öldürmektedir.. Bu nice cihattır?."
CİHAT SADECE 'SAVAŞMAK' ANLAMINA MI GELİR?.
     Türkiye’ye dönünce, dini literatürümüzdeki "Cihat" tabirini çeşitli kaynaklara bakarak yeniden ve bir daha inceledim.. İşte ulaştığım izahlar...
     Cihat, Arapça "Cehd" kökünden geliyor ve çeşitli dini branşlarda güç ve gayret sarfetmek; bir işi başarıya ulaştırmak üzere cehd-etmek anlamını taşıyor.. örnek olarak:
     - "Akait" ilminde imanını daha bilinçli ve sağlam hale getirmek için çaba harcamak;
     - "İbadat" alanında kulluk görevlerini eksiksiz ifa edebilmek için gayret sarfetmek;
     - "Ahlak" sahasında nefsine, aile ve akrabalarına, topluma, çevre ve doğaya karşı ahlaki vazifelerini tam tamına yapabilmek için sürekli cehd halinde olmak;
     - "Tasavvuf"ta nefsini terbiye, tezkiye ve ıslah etmek;
     - "Fıkıh"ta ise bütün bunlar yanında savaşta düşmanla harp ederken sabırlı ve dirençli olmak "Cihat" olarak değerlendiriliyor..
     Yani sadece cephede "Savaşmak" değil, "Barış" halinde de "Cihat" farz.. Nefsini tezkiye ve terbiye; toplumu kalkındırma; ülkeyi imar.. Bunlar da cihat, bunlar da farz..
     Hz. Peygamber'in, bir sıcak savaştan dönerken "Küçük cihattan büyük cihada döndük" sözünü hatırlamayan yoktur.. çevresindekilerin "Büyük cihat nedir ya Resulallah?" sorusuna karşılık verdiği cevabı da keza herkes hatırlayacaktır.. O cevap şudur:
     "Büyük cihat, nefisle cihattır.." Yani nefsi ıslah, terbiye ve tezkiye etmek..
     Görüldüğü gibi "Cihat" tabirinde savaş yani savaşta sabır, metanet ve dayanışma anlamı da vardır ama, Müslümanların barış halinde inanç, ibadet ve ahlaki fazilette derinleşme cehdi ve çabası; sonuç olarak huzur, refah ve kalkınma hamlelerinin de cihat cümlesinden birer ibadet olduğu dini literatürümüzde belirtilmiştir..
    
     İslamiyet’te kişiler ve kavimlerarası münasebetlerde "Savaş" değil, "Barış" esastır.. Savaşın ne zaman, niçin ve hangi şartlarda yapılacağı konusunda ise İslami kaynaklarda kesin ve keskin çerçeveler çizilmiştir..
'üLKELERİNE VE EVLERİNE DöNSüNLER'
     Bu davet yeni yönetimin..
     ülkeyi kırım ve kıyımdan kurtarıp baş döndürücü bir imar ve kalkınma hamlesine girişen siyasi yönetim, az sayıda da olsa dağlarda kalıp savaşı tercih eden ve Türkiye başta olmak üzere dost ülkelere sığınan yurttaşlarını vatanlarına dönmeye davet ediyorlar..
     Dönsünler ve ülkenin barış içerisinde kalkınmasına destek versinler.. Gönüllerindeki vatanseverlik duygusunu böylece tatmin etsinler.. öyle diyor, böyle istiyorlar..
     Bu daveti ben bizzat Cumhurbaşkanı Ramazan Ahmet Kadirov’un ağzından dinledim.. Devlet sözü veriyor.. "Onlara ihtiyacımız var" diyor.. Birlikten kuvvet doğacağını söylüyor.. çeçen’in çeçen’i, yani kardeşin kardeşi öldürmesinden rahatsız ve huzursuz olduklarını belli ediyor..
     Bu kardeş ülkenin iyiliğini istemekten başka ne diyebiliriz ki?!..

_______________________________

Alıntı: http://www.aygazete.com/Anasayfa.php?56078





Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
Abrek - İstanbul
23 / 10
bkz: http://www.kafkasyaforumu.org/aktuel/224-ramzan-kadirovu-merulatrma-cabalarn-knyoruz
Ozgur - İstanbul
19 / 10
Bu tür kalitesiz yazıları neden yayınlıyorsunuz anlamiyorum. Kadirovu ovemeye kalkan ahmak degilse kotu niyetlidir. Ahmak yada kotu niyetlilerin fikrine deger vermek akıllı insanlarin yapacagi bir is degildir. Yazi ve yaziyi yazanin surati midemi bulandirdi. Saygilarimla.