Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Putin, Kislovodsk’ta  Kuzey Kafkasya'yı Görüştü

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinde yer alan ünlü sağlık turizmi merkezi olan Kislovodsk (Nartsane)’a iki günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Putin dün, Kislovodsk’ta yapılan Kuzey Kafkasya'nın gelişmesine ilişkin "Birleşik Rusya" konferansa katıldı. Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in, Kislovodsk’da aynı zamanda Stavropol  Kray (Eyalet) Valisi Gajewski ile de bir görüşme gerçekleştireceği bildirildi. Vladimir Putin'in bugün de havaalanlarının yeniden yapılışı ve gelişimi konulu toplantıya katılacağı belirtildi.

Rusya Federasyonu Başbakanlık basın merkezinden yapılan açıklamaya göre, konferans iki aşamada gerçekleşiyor. 5 Temmuz’daki ilk bölümde, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi (KKFB)'nin yedi bölgesinden 89 proje ele alındı. Katılımcıların her bölgeden en önemli projeleri seçilerek, bu projeler 6 Temmuz'da Konferansın ikinci aşamasında sunuldu. Bu projelerin 2012 yılına kadar KKFB geliştirme planlarının temelini oluşturacağı bildiriliyor.

Hükümet ve federal ajansların başkanları ve üyelerinin katılımı ile gerçekleşen havaalanı kalkınma konulu toplantıda, hem geliştirme perspektifleri hem de nakliye sektörünün desteklenmesi konuları görüşüldü.

Putin, Kuzey Kafkasya'da 400 bin Kişilik İstihdam Oluşturmayı Hedefliyor

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, Kislovodsk’ta dün yapılan Kuzey Kafkasya'nın gelişiminin ele alındığı toplantıda işsizlik sorununa değinerek, Kuzey Kafkasya'da işsizlikle mücadelenin de hükümetlerin başarısı için önemli bir kriter olması gerektiğini söyledi.

Rus yetkililerin Kuzey Kafkasya bölgesinde önümüzdeki  on yıl içinde 400 bin kişilik bir istihdam oluşturmaları gerektiğini belirten Putin, "Bölgedeki insanların beşte biri iş bulamıyor. İnguşetiya’da bu oran çalışan nüfustan % 50'sinden fazladır, çeçenistan’da ise % 30'undan" dedi.



KKFB’de bir Federal üniversitesi Açılmalıdır”

Yaptığı 2 günlük çalışma ziyaretinde Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinin ekonomik- sosyal sorunları terör ve bölgenin geleceği ile ilgili açıklamalarda da bulunan Putin, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinde, bölgenin en büyük akademik ve eğitim merkezi olacak bir federal üniversite kurulması gerektiğini söyledi. Putin bu yeni üniversitenin kültür, etnografya, halk sanatı, turizm, hizmet, tarım ve atıkların yeniden işlenmesi gibi bölgenin ihtiyacı olan alanlarda eğitim vereceğini ve uzman yetiştireceğini belirtti.

Başbakan Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığına böyle bir üniversite kurulması için neler yapılması gerektiği konusunda öneri ve teklifler hazırlamasını ve yıl sonuna kadar bir cevap vermeleri talimatını verdiğini de sözlerine ekleyerek şunları söyledi: "Doğal olarak, diğer üniversitelerin kalkınmasıyla da ilgileneceğiz, çünkü Kafkasya’da iyi bir gelenek, itibar ve çok sayıda güçlü kurum var. Yetenekli gençlerin Kuzey Kafkasya ve Rusya genelinde önde gelen ulusal üniversitelerde eğitim alma imkanı olmalıdır. Kafkasya’dan gelen öğrencilere üniversite sınavlarında ayrıcalık tanıyoruz ama bu sistemi ciddi şekilde geliştirmek gerekiyor. Adayların seçiminde net kriterler koyulmalı. Seçim işlemlerinin şeffaflığı artırılmalı, yolsuzluk ve adam kayırmacılıktan korunmalı, gerçekten iyi okuyacak çocuklara bu fırsat verilmelidir. Her yıl, bu ayrıcılıklı giriş programı çerçevesinde Kuzey Kafkasya'dan Rusya'nın önde gelen üniversitelerine 1300 genç öğrenci yerleştireceğiz.”

Kuzey Kafkasyada Yılda 4 - 5 Milyon Metrekare Konut İnşaat Etmek Gerekiyor”

Mesken sorununa da değinen Başbakan Vladimir Putin, son 10 yılda Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinde konut inşaat hacminin 1,5 - 2 kat arttığını söyledi. “Kuzey Kafkasya Sosyo-Ekonomik kalkınma stratejisi 2010-2012 yılları programı” konferansında, geçen yıl 2 milyon 800 bin metrekarelik konut inşa edildiğini söyleyen Putin, daha büyük sayılara odaklanılması gerektiğini belirterek, “ Yıllık 4 – 5 milyon metrekare konut inşa etmemiz gerekiyor. Vurgulamak istiyorum ki, devlet vatandaşlar için konut sağlama yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edecek. ülke genelinde olduğu gibi, Kuzey Kafkasya’da da savaş gazileri, askeri personel ve şimdi belediye sırasında bekleyen askeri emekliler ev sahibi olacak" dedi.

Kafkasya’da Aşırı Uçların Devri Bitti”

Konuşmasında Kuzey Kafkasya bölgesinde “Aşırılara” da değinen Başbakan Vladimir Putin, 90'lı yıllarınbütün Rusya’ya kıyasla Kafkaslarda daha zor geçtiğini, Kafkasya'nın açık saldırıların yaşandığı karmakarışık tek bölge olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdi Kuzey Kafkasya'da pek çok sorun devam ediyor. Henüz aşırıların tamamı yok edilemedi. Ancak onlar şimdi suç grupları ile birlikte faaliyet gösteriyorlar. Evet, aşırılar hala terörist eylemler gerçekleştiriyorlar ama artık sıradan suç grupları halindeler. Politik sloganların arkasında soygun ve mülkiyet dağıtımı var. Artık onların devri bitti" dedi. (KAFKASEVİ)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.