Arama

Tiflis'ten Kuzey Kafkasyalılara Vize Kıyağı
Gürcistan, Rusya Federasyonuna bağlı Kuzey Kafkasya'daki özerk cumhuriyetler için vize uygulamasını kaldırdı.

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalandadze, Gürcistan'ın, Rusya Federasyonuna bağlı Kuzey Kafkasya'daki özerk cumhuriyetler için vize uygulamasını kaldırdığını, sözkonusu cumhuriyetlerden olan Rusya vatandaşlarının 90 gün boyunca Gürcistan'da vizesiz kalabileceklerini bildirdi.

Kalandadze konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın, Rusya'ya bağlı çeçenistan, İnguşetya, Kuzey Osetya, Kabardey-Balkar, Dağıstan, Karaçay-çerkes ve Adıgey özerk cumhuriyetleri için vize uygulamasını kaldırma kararı aldığını, bu uygulamanın 13 Ekimden itibaren başlayacağını kaydetti.

Söz konusu cumhuriyetlerden olan kişilerin Gürcistan'a giriş yapmak için önce Moskova'ya gidip vize almaları gerektiğini, dolayısıyla da Rusya ile Gürcistan arasındaki Verhni Lars sınır kontrol noktasında bazı teknik sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Kalandadze, bu tür teknik engelleri aşmak amacıyla Gürcistan hükümetinin inisiyatif kullanarak Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri için vize uygulamasını kaldırdığını ifade etti.

Kalandadze, ''Amacımız, söz konusu cumhuriyetlerden olan kişilerin teknik sorunlarla karşılaşmaması. Bu cumhuriyetlerde yaşayan halklarla geleneksel ilişkilerimizi korumak niyetindeyiz, ayrıca ekonomik ve ticari çıkarlar da, ilişkiler de önemli'' dedi.

Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden olan kişilerin vizesiz Gürcistan'a giriş yapmalarını Rusya'nın engelleyemeyeceğini sözlerine ekleyen Kalandadze, vize rejiminin uygulanmamasının suçluların Gürcistan'a serbest giriş yapacağı anlamına gelmediğini kaydetti.


-KAFKASYA BİRLİĞİ-


Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Sözcüsü Manana Mandjgaladze de Gürcistan'ın, Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri için vizeyi kaldırmasıyla ilgili olarak, Saakaşvili'nin daha önce belirttiği gibi ''Kafkasya Birliği'' oluşturulmasının amaçlandığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (MB) Genel Kuruluna katılan Saakaşvili'nin 'Kafkasya Birliği' oluşturulması yönünde bir konuşma yaptığını hatırlatan Mandjgaladze, vize uygulamasının kaldırılmasının Saakaşvili'nin bu inisiyatifine bağlı olduğunu ve Kafkasya halklarıyla olan tarihi ilişkilerin ve diyaloğun derinleştirilmesini hedeflediğini kaydetti. (AA)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.