Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Gürcistan'da

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile biraraya geldi.

İkili görüşmede, Memmedyarov ile Vaşadze, Azerbaycan ile Gürcistan arasındaki ekonomi, turizm, enerji alanlarındaki işbirliği konularının yanısıra bölgesel gelişmeler, NATO ile ilişkiler ve Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorunuyla, bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya konularını ele aldı.

Azerbaycan ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık niteliğini taşıdığı ifade edilen görüşmede, bu işbirliğinin, bölgede istikrarın ve güvenliğin sağlanması açısından önemli olduğu kaydedildi.

İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Memmedyarov, Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl yollarla çözümünü amaçlayan müzakerelerin gidişatına ilişkin Vaşadze'yi bilgilendirdiğini belirterek, Kafkasya'da çözüme kavuşturulmayan sorunların, bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi.

Memmedyarov, ''Ben meslektaşım Vaşadze'ye Karabağ sorunuyla ilgili ve sorunun barışçıl çozümünü amaçlayan müzakerelerin gidişatıyla ilgili geniş bilgi verdim, çünkü Karabağ sorunu, sadece Azerbaycan için değil, tüm bölge için tehdit oluşturuyor'' dedi.

İkili görüşmede ayrıca Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesini de değerlendirdiklerini söyleyen Memmedyarov, sözkonusu demiryolu hattının, 2012 yılının sonunda veya 2013'ün ilk çeyreğinde kullanıma açılmasının planlandığını kaydetti.

Vaşadze de, Azerbaycan ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin üst düzeyde olduğunu ancak bu ilişkilerin devamlı geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kafkasya'nın güvenliği ve mültecilerin durumunun ele alındığı Cenevre görüşmelerinin 13. turuna da değinen Vaşadze, bu turda, Rus askeri birliklerinin Perevi köyünden çıkarılması konusunda uzlaşma sağlandığını, iyi bir gelişme olmakla birlikte bunun ''yeterince etkileyici bir gelişme olmadığını'' söyledi.

Grigol Vaşadze, Rusya'nın daha önce de benzeri açıklamalarda bulunduğunu belirterek, Rusya'nın herzaman, yürütülen yapıcı müzakereleri bloke etmeye çalıştığını ve 13. turda uzlaşmaya verılan bu gelişmeyi etkileyici bulmadığını ancak olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek, ''Bizler daha fazlasını istiyoruz'' dedi.

Güney Osetya'nın sınırlarına dahil olmayan Perevi köyüne, Gürcistan ile Rusya arasında 2008'de çıkan savaşın ardından askerlerini yerleştiren Rusya, 14 Ekimde yapılan Cenevre görüşmelerinin 13. turunun ardından bu köydeki askerlerini geri çekeceğini açıklamıştı.(AA)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.