Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rus askerleri, Gürcistan'a ait bölgeden çekildi
Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Şota Utiaşvili, Rusya'nın, yaklaşık iki sene boyunca kontrolü altında tuttuğu Gürcistan'ın Perevi köyündeki askerlerini geri çektiğini açıkladı.

Utiaşvili, yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Perevi'yi terk etmesinin ardından, Gürcü polisi ile Gürcistan'da faaliyette bulunan Avrupa Birliği gözlemcilerinin bölgeye geldiğini ve incelemelerde bulunduğunu kaydetti. Şota Utiaşvili, köyün tamamen Gürcü polisinin kontrolüne geçtiğini ve köydeki durumun normal ve sakin olduğunu belirtti.

Rus askerlerinin Perevi köyünden çekilmesiyle ilgili açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin sözcüsü Manana Mandjgaladze de Rusya'nın söz konusu köyü, uluslararası kamuoyunun baskıları sonucunda boşalttığını ifade ederek, ''Bu baskıların devam etmesini umuyoruz'' dedi.

Rusya'nın Perevi köyünü terk etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Madjgaladze, ''Gürcistan topraklarının yüzde 20'sinin hala işgal altında bulunduğunu ve Rusya'nın, 2008 Gürcü-Rus savaşının ardından imzalanan ateşkes anlaşmasıyla üstlendiği sorumlulukları henüz yerine getirmediğini'' hatırlattı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise, Rusya'nın Perevi köyünden askerlerini çekmesinin, 2008 yılında üstlendiği sorumluluklarının yanında çok küçük bir gelişme olduğu kaydedildi.

Rusya'nın ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığı hatırlatılan açıklamada, ''Gürcistan topraklarının yüzde 20'sinin hala da Rusya'nın işgali altında olduğu ve Rusya'nın, bu bölgeler on binlerce askerini yerleştirdiği ve üs kurduğu'' kaydedildi.

Açıklamada, Rusya'nın uluslararası hukuk kurallarına ve ilkelerine saygıyla yaklaşması ve üstlendiği sorumlulukları yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.

Güney Osetya'nın sınırlarına dahil olmayan Perevi köyüne, Gürcistan ile Rusya arasında 2008'de çıkan kısa süreli savaşın ardından askerlerini yerleştiren Rusya, 14 Ekimde yapılan ve Kafkasya'nın istikrarı ve mültecilerin durumunun ele alındığı Cenevre görüşmelerinin 13. turunun ardından bu köydeki askerlerini geri çekeceğini açıklamıştı.

Rusya, bu açıklamasının ardından 18 Ekimde söz konusu köyden askerlerini geri çekti.(AA)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.