Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Sarkozi: 'Gürcistan, Güç Kullanmayacağı Garantisini Vermeli'

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozi Almanya ve Rusya devlet başkanları ile yaptığı üçlü görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya ve Abhazya’ya karşı güç kullanmayacağı garantisini vermesi gerektiğini söyledi.

Sarkozi, bunun yanında Rusya tarafının da Abhazya ve Güney Osetya’da Avrupa Birliği gözlemcilerinin bulunmasına izin vermesinin çok iyi bir etki ile anlaşmazlıkların çözümüne olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozi, 2008'de Güney Osetya’da meydana gelen savaşta esir düşenlerin iade edilmesi konusunun da düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Bilindiği gibi Abhazya ve Güney Osetya, Cenevre’de Kafkasya’daki anlaşmazlık konularına çözüm getirmek için düzenlenen görüşmelerde, Gürcistan’ın kendilerine karşı güç kullanmama konusunda anlaşma imzalamasını gündeme getiriyor, Gürcistan ise bunu imzalamaya yanaşmıyor.

Güney Osetya ayrıca Ağustos 2008'de yaşanan savaşdan sonra AGİT gözlemcilerinin kendi topraklarına girmesine izin vermiyor. Güney Osetya Cumhurbaşkanı özel temsilcisi ve Cenevre görüşmelerinde Güney Osetya Delegasyon Başkanı Boris çoçiyev, bu kuruluşun ön yargılarından ve Gürcistan taraftarı olduğundan söz ederek, Mihail Saakaşvili yönetiminin Osetya Halkına yönelik saldırısında AGİT örgütünün de ona suç ortaklığı yaptığını iddia ediyor. Güney Osetyalı sivillere yönelik saldırıdan dolayı Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte bu örgütün de yargılanması gerektiğini söylüyor.

Bilindiği gibi Rusya, tartışma konusu olan Gürcistan-Güney Osetya sınırındaki Perevi’de bulunan kendi sınır koruma birliğini geçtiğimiz günlerde geri çekmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak, söz konusu birliğin Perevi bölgesinden çıkartılması ile Medvedev ile Sarkozi anlaşmasının uygulanmadığı söylemlerinin de son bulduğunu söylemişti. (KAFKASEVİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.