Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Gürcistan'da Uluslarası Çerkes Konferansı'nda konuşulanlar...

Tiflis'te, ilki 20-21Mart 2010 tarihlerinde “gürültülü” bir şekilde yapılan "Kayıp Milletler, Süregelen Suçlar: Geçmiş ve Gelecek arasında Kuzey Kafkasya" isimli konferansın ikincisi, geçtiğimiz hafta 20-21 Kasım 2010 tarihlerinde “sessizce” gerçekleştirildi.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bir araya gelen bir kısım çerkes diasporası temsilcileri ile bazı batılı “uzmanlar”, Kuzey Kafkasya'da yaşanan insan hakları ihlallerini, 1864'de yaşanan sürgün ve Soçi 2014 Olimpiyatlarını tartıştı.

Gürcistan İlia Devlet üniversitesi ve Amerikan Jamestown Vakfı tarafından organize edilen "Kayıp Milletler, Süregelen Suçlar: Geçmiş ve Gelecek arasında Kuzey Kafkasya" konulu uluslararası konferansın ikincisi Tiflis'te gerçekleştirildi. 2 gün süren konferansa ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail, ürdün, Litvanya, Rusya, Abhazya, Estonya olmak üzere aralarında Cevher Dudayev'in eşi Alla Dudayeva ile çeçenistan eski Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov'un oğlu Anzor Mashadov'un da bulunduğu çok sayıda ülkeden diaspora mensupları, Gürcü politikacılar ve akademisyenler katıldı.

Ghia Nodia:”Gürcistan Kuzey Kafkasya'da durumun stabilizasyonu için çalışıyor”
2008 yılındaki savaşla birlikte Rusya ile ilişkileri kötü olan Gürcistan'ın Kuzey Kafkasya siyasetinin değişmeye başlaması ve bölge halklarına vizeyi kaldırmasının Rusya tarafından provokasyon olarak algılanabileceğini belirten İlia Devlet üniversitesi öğretim üyesi ve Gürcistan eski Milli Eğitim Bakanı Ghia Nodia, "Ancak bizim amacımız bu değil. Gürcistan Kuzey Kafkasya'da durumun stabilizasyonu için çalışıyor, oradaki halkları anlamaya çalışıyor. Kuzey Kafkasya halklarının iki seçeneği var. Vladimir Putin'i desteklemek, ya da radikal örgütlere yardım etmek. Gürcistan sadece yardım etmek ve komşularını desteklemek istiyor" dedi.


Konferansta bir konuşma yapan Gürcistan parlamenter Nugzar Tsiklauri ise Rusya'nın politikalarından dolayı Kafkas haklarının başka ülkelere göç etmek zorunda kaldığını, Gürcistan olarak bunu engellemeye çalıştıklarını söyledi.


Lord Frank Judd: "çeçenistan İçin Ciddi Adımlar Atılmalı”

İngiliz İşçi Partisi parlamenteri Lord Frank Judd, bir grup parlamenter ile Şubat 2010'da çeçenistan'da yaptıkları insan hakları ihlalleri ile ilgili deneyimlerini paylaştı. çeçenistan'da ciddi problemler olduğunu ileri süren Judd, "Rusya bunları içişleri olarak değerlendiriyor. Dünya toplumu bu konuda çok az bilgi alıyor. çeçenistan'da halkın birçoğu terör örgütlerine destek veriyorlar. Uluslar arası örgütler oradaki durum hakkında yeterli bilgiye sahip olamadıkları ve ulaşamadıkları için yardım edemiyorlar" dedi.

Rusya ve Ramazan Kadirov'u durumu iyileştirmeye çalışmamakla suçlayan Judd, "Uluslar arası toplum çeçenistan için hangi adımlar atılacağını ortaya koymalı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de buna dahil olmalıdır" çağrısında bulundu.


Panelistler tarafından yapılan konuşmalarda sık sık başta çeçenistan olmak üzere Kuzey Kafkasya'daki cumhuriyetlerde yaşanan insan hakları ihlallerinden, insanların ortadan kaybolmasından ve ailelerinin yakınlarını arayamadıklarından bahsedildi.

İyad Yughor: “çerkeslerin % 90'ı Sürüldü”

Konferansa ABD'den katılan Newjersey çerkes Kültür Enstitüsü'nden Iyad Youghar, 1864 yılında sona eren savaşın ardından Kafkas halklarının yüzde 40'nın öldürüldüğünü ve kalanların yüzde 90'ının ise anayurtlarından sürülerek başka ülkelere göç etmek zorunda bırakıldıklarını hatırlattı. Youghar, 2014 yılında yapılacak Soçi Olimpiyatları'nın düzenlendiği bölgede bir soykırım yaşandığını ve olimpiyat tarihinin tarihteki bu kanlı olayın 150. yılına denk gelmesi nedeniyle bu olimpiyatların düzenlenmesine karşı dünya çapında eylem yapmaya devam edeceklerini söyledi.


Ruslan Keshev: “Rusya Federasyonu soykırımı tanımalı”

Kabardey-Balkar çerkes Kongresi Başkanı Ruslan Keshev ise Soçi Olimpiyatlarının yapılacağı alanda Rusların her yıl zafer kutlamasa yaptıklarını belirterek, "Rus İmparatorluğu'nun devamı olan Rusya Federasyonu soykırımı tanımalı ve dünyaya dağılmış çerkeslerin dönüşüne izin vermelidir" dedi.



Mitat çelikpala: ”Türkiye'nin İlgisi Güney Kafkasya'yadır”
En büyük çerkes diasporasının yaşadığı Türkiye'nin de tartışıldığı oturumda konuşan konuşan Kadir Has üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mitat çelikpala, "Türkiye'nin Kafkas politikası her zaman Güney Kafkasya üzerine oldu ve Kuzey Kafkasya ile ilgili durumlarda muhatap olarak Rusya'yı aldı. Türkiye, Rusya ile dengeli ilişkiler gütme politikasını takip etmiştir. Kuzey Kafkasya Rus toprağı durumunda. O nedenle Kuzey Kafkasya ile ilgili konularda Rusya ile beraber çalışmak durumunda" diye konuştu.

Jamestown Vakfı başkanı Glen Howard'ın iki gün süren konferansı, katılımcıların tartışmaları ve sunumlarının Kafkasya'yı daha iyi anlamaya yardım ettiğini söyleyerek kapattı.(KAFKASEVİ)








Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.