Arama

Tiflis Konferansı'nda Yüksek Gerilim

Tiflis'te 20-21 Kasım tarihlerinde ikincisi düzenlenen "Kayıp Milletler, Süregelen Suçlar: Geçmiş ve Gelecek Arasında Kuzey Kafkasya" isimli konferansta sert tartışmaların da yaşandığı öğrenildi.

Kavkaz Center'ın Gürcistan'daki Daimokhk websitesine dayanarak verdiği habere göre, ABD'li delege Peter Reddaway'ın konuşmasında Dokka Umarov'u FSB ajanı olarak suçlaması üzerine salonda sert tartışmalar yaşandı.

Web sitesi, skandalın kahramanı Amerikalı Peter Reddaway için, “Konferans organizatörleri tarafından 'George Washington üniversitesi'nde seçkin bir Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler profesörü ve aynı üniversitede Avrupa, Rusya ve Avrasya çalışmaları Enstitüsü üyesi ve çağdaş Rus siyasetinde bir uzman' olarak tanıtılan Peter Reddaway, çeşitli ülkelerin gizli servisleriyle işbirliği yaptığı için 1988 yılında 24 yılla yargılanmış ve istenmeyen adam ilan edilmiş biri” ifadelerini kullandı. 

Amerikan delegesinin Dokku Umarov'u ajanlıkla suçlayıcı konuşmasına müdahale eden Gürcistan Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi temsilcisi Umar İdigov Reddaway'ı provokatörlükle suçladı. Habere göre, İdigov tarafından sözlerine açıklık kazandırması istenen Reddaway spekülasyonları aktarmanın dışında herhangi bir delil sunamadı.

Salonda gerginliğin artması üzerine konferansın organizatörlerinden Jamestown temsilcilerinden çeçen yazar Mairbek Vaçagayev oturuma ara verildiğini duyurdu.

Bunun üzerine Vaçagayev'e yönelen Umar İdigov, bu "bilim adamı" kılığındaki provokatörün böylesi bir konferansta nasıl konuşmacı olabildiğini açıklamasını talep etti.

Vaçagayev ise herkesin endişelerini dile getirmekte hür olduğunu söyleyerek kendisini haklı çıkarmaya çalışırken, konferansı takip eden çeçen delegasyonu konferansı terk etmek istedi. Daha sonra Reddaway'ın amacının zaten bu olabileceği ihtimalini hesaba katan çeçen delegasyonu bu fikrinden vaz geçti.

Vaçagayev ve Reddaway'e seslenen İdigov bu provokasyonun cevapsız kalmayacağını söyledi.

Bu esnada toplantının itibarının sarsıldığını fark eden Gürcü gizli servisi elemanları duruma müdahale ederek Reddaway'a sorular yöneltmek suretiyle konuyu değiştirmeye çalıştıysa da bunda başarılı olamadılar.

Vaçagayev'e hitap etmeye devam ederek, “Hiç kimsenin kendi halkı için ve tüm Kafkasya halkları için çeçenya dağlarında ve ormanlarında savaşan Dokku Umarov'u ve diğer komutanları kınamaya hakkı olmadığını" söyleyen İdigov, "Peter ve sen, ayrıca senin aileni de koruyan mücahidleri kolayca eleştirebilirsiniz. Beyaz gömlekler ve sivil kıyafetler içinde ucuz açıklamalar yapmak sizin için kolaydır. Bu kokuşmuş Amerikalının bu salonda bulunan hepimizi aşağıladığını hala anlamadınız mı? Eğer Dokku bir FSB ajanıysa, burada bulunan bütün temsilciler de ajandır." dedi.

Vaçagayev ise "böyle konferanslarda kişisel tartışmalara yer olmadığını" belirterek durumu yumuşatmaya çalıştığı görüldü.

Gerginliğe sebep olan sözleri sarf eden Reddaway kendisini savunmak için söz almak istediyse de yoğun itirazlar üzerine bundan vaz geçmek zorunda kaldı. (KAFKASEVİ)


Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
mansur - KE Nokhciyco
02 / 12
Allah Kafkasya Emirliği Emir Dokku Ebu Osman'ı (h.a) korusun..Kafkas Mücahidlerini Tevhid bayrağı altında birleştirdi.. Kafkasya coğrafyasında farklı çıkarlara sahip Avrupalı-Batılı siyonistlerin aldatıcı sözlerine kanmıyor, elinin tersiyle itebilme basiretini gösteriyor..Rus işgali Kafkasya'dan kovulana kadar Kafkas topraklarında Allah'ın sözü hakim olana kadar ve dahasında Yeryüzünde hakim olana kadar Cihad devam edecek..Şüphesiz ki Allah'ın sözü Haktır..O Yeryüzüne salih kullarını hakim kılacağı sözünü verdi..İslam adaleti dışında hiç bir sistem ne kadar adaletli olduğunu iddia ederse etsin "Yeryüzünde barış ve adaleti" tesis edemez..WikiLeaks'in açığa çıkardığı ve dahi çıkaracağı belgeler Dünya toplumlarının nasıl rüşvetçi, çıkarcı, sapık kişiler tarafından köleleştirildiğini gösteriyor bakmasını bile..Şüphe yok ki bundan sonra İslam'ın adaleti dünya çapında kitleler tarafından daha iyi anlaşılmaya çalışacak..kitleler Müslüman olmasalar bile İslam adaletini talep eder duruma gelecekler..Allah vaadini mutlaka yerine getirecek..