Arama

Kadirov, Yamadayev'i Dubai'de Vurdurdu
 
Rusçu çeçen lider Ramzan Kadirov'un hasmı Salim Yamadayev Dubai'de uğradığı silahlı bir saldırıda ağır yaralandı.
çeçenistan'daki Rusçu kuvvetlerin kontrolü için Ramzan Kadirov'la mücadeleye girişen Yamadayev, geçen sene Rusya tarafından görevden alınmış ve ülkeden ayrılmaya zorlanmıştı. Salim Yamadayev'in kardeşi Ruslan, geçen Eylül'de Moskova'da vurularak öldürülmüştü.

Kadirov, Ruslan'ın öldürülmesi ile ilgili suçlamaları reddetmiş, katillerin kendisine zarar vermek ve çeçenistan'ın istikrarını bozmak istediklerini ileri sürmüştü.

Moskovsky Komsomolets günlük gazetesi, kimliği bilinmeyen silahlı şahısların Cumartesi günü evinin altındaki garajda Salim Yamadayev'e saldırı düzenlediğini bildirdi.

Gazetenin bildirdiğine göre Yamadayev'in kardeşi İsa, "Şu anda, Dubai'de hastanedeyim. Salim kötü bir durumda. Şuurunu kaybetmiş durumda. Kendisini görmeye kimseye izin verilmiyor. Ancak ölümden kurtulacağını düşünüyor. öyle umuyorum." şeklinde konuştu.

Tartışmalı bir haberde, Dubai devlet haber ajansı WAM Cumartesi günü 36 yaşındaki bir çeçen'in bir suikast sonucu öldürüldüğünü bildirdi. Dubai polis müdürü Dhahi Khalfan, WAM'ın Süleyman Madov diye belirttiği kişinin vurulmadan önce yakından izlendiğini kaydetti.

Dubai'deki yetkililer, Madov denilen kişinin aslında Yamadayev olup olmadığını belirtmediler.

Yamadayev, birinci çeçenistan savaşında (1994-1996) Rusya'ya karşı savaştı. Ancak Kadirov gibi ikinci savaşta Rusya tarafına geçti. Yamadayev, çeçenistan'da direnişe karşı Rusçu çeçenler tarafından kurulan Vostok taburunun başına geçti. 2005'te Rusya Kahramanı ilan edildi ve en üst düzey Rus ödülünü aldı.

2004'te bir suikast sonucu ölen babası Ahmed Kadirov'dan görevi devralan Ramzan Kadirov, çeçenistan'da gücü eline geçirmek istedi ve Yamadayev kardeşlerle mücadeleye girişti. Ramzan Kadirov, Rusçu çeçen kuvvetlerin kontrolünü Moskova federal hükümetinden almak istedi. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev de bölgede güvenlik kısıtlamalarını kaldırarak Kadirov'a destek verdi. Geçen Mayıs'ta, Yamadayev adam kaçırma ve illegal tutuklamalarla suçlanarak doğrudan Rusya federal hükümetine bağlı olan Vostok taburunun komutanlığından alındı. Ancak Rusya'nın verdiği bütün onur ve ödüller geçerli kalmak şartıyla ordudan ayrıldı. Ağustos'ta Yamadayev, Rusya'nın Gürcistan'a karşı yaptığı savaşta Vostok taburuna kısa bir süreliğine komutanlık etti. (DüNYA BüLTENİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.