Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Zakayev'e göre Çeçenistan'da süren savaşın içyüzü
 
Sürgündeki çeçen lider Zakayev, sürgünden Kadirov'a, tartışılan tüm konuları anlattı.
Rusya Federal Savcılığının taleplerine rağmen Rusya'ya verilmeyen ve Londra'da yaşamına devam eden çeçenistan'ın sürgündeki liderlerinden Ahmet Zakayev "Kommersant Vlast" dergisinin muhabiri Musa Muradov'un sorularını cevapladı

Ahmet Zakayev Kadirov hükümeti ile yapılan görüşmeler, Doku Umarov'un başkanlık ettiği direniş ve Beslan gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu, İnguşetya'da insanların ölmesinin sorumlusu olarak Kremlin sarayını gösterdi. "Ramzan ile iki kere telefon görüşmesi yaptık. Her ikisinde de kısa görüşme yaptık. Birisinde arkadışımın diğerinde ise kendi telefonumla konuştum. Benim numaram onda olduğu için istediği zaman arayabilir. Ancak onun numarasını istemedim. çeçenistan Meclis Başkanı Abdurrahmanov ile çeçenistan'ın geleceğini konuştuk. Kanaatimce bu görüşme Putin'in onayı ile gerçekleşti. Abdurrahmanov'dan bazı taleplerde bulundum. Kendisinin de çeçen halkının geleceğini düşündüğünü söylemesinden sonra Mashadov, Gelayev ve diğer çeçen liderlerinin cesetlerinin geri verilmesine yardımcı olmalarını istedim.

Ayrıca hapishanelerde bulunan 20 bin çeçenin serbest kalmasını talep ettim. Kadirov da Hambiyev de diğerleri de Ruslara karşı savaştıkları halde bugün baştacı edilmiş. Ancak hapishanede bulunan çeçenlerin yüzde 90'nı savaşa katılmayan insanlar," dedi.

Zakayev Udugov'un neden geri gelmesinin istenmemesinin sebebini de Muradov'a anlattı.

Zakayev "Bugün onlar Udugov'a ihtiyaç duyuyorlar. Karşı taraf olmazsa savaş da olmaz, kan da dökülmez. çeçenlerin birbirlerini imha etmesi için radikal tarafın bulunması gerekiyor. Udugov'un görevi savaşan taraflardan birisini desteklemek" diye sözlerine devam eden Zakayev, Dudayev döneminde çeçenlerin Rusların tahakkümü altında bulunduğunu ancak bugün Kremlin sarayının çeçenlerin tahakkümü altında kaldığını iddia etti. Zakayev, Ruslar Güney Osetya ve Abhazya meselesinde elini kuvvetlendirmek için Kadirov'u konuşturdu. Kadirov ise bağımsızlık taleplerinin olmadığını dile getirdi.'' dedi

Zakayev, Doku Umarov ve taraftarlarının ise Kafkasya Emirliği ilan ederek Kremlin sarayının ekmeğine yağ sürdüğünü ve bundan sonra Moskova'nın BM'de "Kafkasya Emirliğinin" el-Kaide'nin bir parçası olduğuna dair girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

İkinci çeçenistan savaşının başlamasına sebep olan Dağıstan harekatının ise FSB tarafından hazırlandığını ve ajanlar tarafından uygulandığını öne sürdü. Sakayev, Doku Umarov'un yakın akrabası olan İsa Umarov'un senaryoyu yazanlar arasında olduğunu ve buna rağmen onun isminin "teröristler" listesinde anılmadığına dikkat çekti.

İnguşetya'nın Ruslan Auşev döneminde büyük bir gelişme katettiğini ve bunun Rus üst düzey bürokratları tarafından kabul edilmediğini bunun için de Auşev'in görevden uzaklaştırıldığını, İnguşetya'nın ise savaşın içerisine çekildiğini açıkladı. Beslan baskını konusuna da değinen Zakayev Mashadov ile beraber Beslan'a gitmek üzere olduklarını ancak buna rağmen saldırının başlatıldığını açıkladı. (DüNYA BüLTENİ)

Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
Muhammed - İstanbul
31 / 10
Sayın Zakayev'in mesleği olan tiyatroculuğu iyi yapıyor:)Şu anda yapmış olduğu ihaneti ört pas etmeğe çalışıyor.Takmış kafasını Udugov'a,oysa Udugov'un Kafkasya Emırlığının kurulması ıle uzaktan,yakından alakası yoktur.Emırlığın ilanından sonra kendısı Londrada Rus olıgark Brezovskı ıle beraber yenı bır hareket olusturmaya calışsana sadece 5-6 kışıden baska hıç kımseden destek goremedı,sımdı konusuyor sacma sapan.Sızın gıbı cıddı bır sıtenın böyle ciddiyetsız adamların yazılarını neden sıtemıze koyuyorsunuz?